Stire

P?nă c?nd Poliţia Comunitară ?şi intră ?n drepturi - Aradul răm?ne paradisul cerşetorilor

27.08.2008 ⋅ 0 comentarii

Străzile şi locurile aglomerate din municipiu au devenit pentru boschetari un loc de muncă, unde cerşesc ca să îşi câştige existenţa. Fiecare dintre noi se loveşte de milogi peste tot. În intersecţii, mişunând printre maşini, cu mâna întinsă, în tramvaie, prin pieţe, în localuri, pe terase… nestingheriţi de vreo „uniformă” .

Poveşti înduioşătoare

Un exemplu este zona Gării, care pur şi simplu este invadată de aceştia. Cum nu li se mai dă voie să stea prin gară, milogii ies în stradă, vizavi, în parcarea cu plată. De acolo îi abordează pe trecători sau pe cei care poposesc la terase, implorând-i să le dea bani. Şi dacă până nu demult cereau câte o mie de lei, acum aceştia nu se mai complică cu mărunţişuri. Îţi cer direct 50 de bani sau un leu, în funcţie de cât de mare e... tupeul lor. Dacă nu le dai, se ţin după tine ca scaiul de oaie, sau dacă te afli la terasă, până îţi stă mâncarea în gât. Printre aceştia se află şi mulţi minori, care sunt obligaţi să cerşească de părinţi ori de cei care îi au în grijă. Unii au faţa murdară şi hainele înnegrite, altii sunt destul de îngrijiţi şi te abordează încercând să îţi vândă câte ceva, niste flori deja ofilite, calendare sau pixuri. Iar dacă îi întrebi cine îi trimite la cerşit şi de ce, încep să îţi îndruge nişte poveşti, învăţate pe de rost, încât, dacă eşti mai slab de inimă îţi vine să le dai toţi banii din buzunar. Servesc poveşti despre familii numeroase, părinţi morţi şi bani puţini. Aşa câştigă din cerşit un sfert de salariu minim pe zi sau poate chiar mai mult.

Autorităţile – ca şi inexistente

În tot acest timp, autorităţile stau cu mâinile-n sân. Cum în locul Corpului Gardienilor Publici s-a înfiinţat Poliţia Comunitară şi formalităţile pentru ca instituţia să îşi ia rolul în serios nu sunt încă finalizate, nimeni nu se mai ocupă de această problemă a Aradului. Deşi ar avea atribuţii legale atât pentru amenzi, cât şi pentru dosare penale, autorităţile preferă amenzile, deşi acestea nu sunt achitate niciodată în totalitate, în loc să se ocupe de destructurarea reţelelor de cerşetori.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/