Stire

M-am obişnuit foarte repede cu noua funcţie

08.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Interviu cu Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad

 

Adrian Ţolea (PD-L) este noul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad responsabil, printre altele, cu coordonarea activităţilor din domeniul culturii. La două luni de la ocuparea funcţiei, are deja în spate o serie de acţiuni în organizarea cărora şi-a pus amprenta. Şi, la început de mandat, are multe planuri mari care, materializate, vor aduce un suflu nou în cultura judeţeană dar vor contribui şi la valorificarea potenţialului cultural şi turistic al judeţului Arad.

– Au trecut două luni de la alegerea dumneavoastră în această funcţie. Care au fost principalele probleme cu care v-aţi confruntat?

– Fiind o perioadă de vară când sunt foarte multe evenimente culturale în judeţ a trebuit să mă obişnuiesc foarte repede cu cerinţele noii funcţii. Adaptarea a fost oarecum simplificată, deoarece am fost timp de patru ani consilier judeţean. Prima acţiune de care m-am ocupat a fost „Târgul de fete” de pe muntele Găina, unde am reuşit ca judeţul Arad să fie prezent printr-o tabără proprie bine organizată, spectacol folcloric, standuri proprii la „Târgul meşterilor populari”. Am avut foc de tabără, corturi, serviciu de asistenţă medicală de urgenţă iar drumul de acces în partea judeţului Arad pe la Hălmăgel a fost accesibil chiar şi pentru autoturisme. A urmat Moneasa, cu „Festivalul interjudeţean de folclor”, unde, spre deosebire de anii precedenţi, s-a reuşit organizarea unei ediţii de excepţie. Cei prezenţi în staţiune, într-un număr foarte mare, au apreciat evenimentul. Ne dorim ca anul viitor, la cea de-a 40-a ediţie, festivalul să se întindă pe o perioadă mai mare, de câteva zile şi să fie transmis de televiziune. În 31 august am organizat cea de-a 30-a ediţie a „Târgului codrenilor” de la Văsoaia, ediţie aniversară pentru care, faţă de anii trecuţi au existat şi materiale promoţionale specifice.

– Ce noutăţi doriţi să implementaţi în domeniul cultural al judeţului?

– Aş vrea să mă refer în primul rând la proiectul „Cetatea culturală a judeţului Arad”. Prin acest program cultural ne dorim să facilităm accesul locuitorilor de la oraşe la produsele culturale ale instituţiilor din municipiu. Practic, dorim să exportăm tot ceea ce înseamnă cultură în municipiu, către oraşele judeţului. La sfârşitul lunii septembrie, împreună cu comisia de cultură din cadrul Consiliului judeţean, pe baza răspunsurilor primite de la cele nouă oraşe, vom alege primul oraş-cetate culturală a judeţului, în care într-un interval de şase luni vom organiza, aşa cum am spus, de la spectacole de teatru până la acţiuni de promovare a unor artişti locali. Îmi doresc să modificăm pentru anul 2009 calendarul cultural al judeţului. Adică, Consiliul judeţean Arad trebuie să fie coorganizator la toate marile manifestări culturale din judeţ. Pot să exemplific cazul „Festivalului clătitelor”, unde trebuie să devenim coorganizatori deoarece un număr mare de arădeni din tot judeţul participă la această acţiune, iar implicarea Consiliului judeţean prin specialiştii Centrului Cultural judeţean ar aduce un plus organizatoric.

– V-aţi implicat direct în amenajarea sitului arheologic „Mănăstirea Bizere” de la Frumuşeni. Ce s-a realizat acolo?

– La şedinţa Consiliului judeţean din luna august s-a votat alocarea sumei de 40.000 RON pentru transformarea sitului arheologic în şantier arheologic, realizându-se împrejmuirea cu gard, au fost amplasate panouri informative, acoperirea fântânii turcului şi amplasarea unei căsuţe pentru asigurarea corespunzătoare a pazei obiectivului. Astfel s-au creat condiţiile pentru realizarea unui proiect prin care „Mănăstirea Bizere” de la Frumuşeni să fie introdusă în circuitul turistic al judeţului.

– Cum doriţi să promovaţi turismul în judeţul Arad?

– Realizarea obiectivului turistic „Mănăstirea Bizere” de la Frumuşeni  reprezintă una dintre realizările strategiei turistice de la nivelul judeţului Arad. Ne gândim chiar la înfiinţarea unei asociaţii, care să-i reunească alături de Consiliul judeţean pe toţi cei care activează în domeniu. Prin această asociaţie vom pune în practică strategia existentă şi o vom dezvolta pentru valorificarea potenţialului turistic deosebit al judeţului  nostru.

– Deci, sunt multe de făcut în următorii patru ani în domeniul pe care-l coordonaţi.

– Desigur, dar cred că cel mai important este sprijinirea tuturor iniţiativelor valoroase şi a manifestărilor autentice menite să pună în valoare cultura şi tradiţiile specifice acestor locuri.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sorin Trocan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/