Stire

?nţelegere ?ntre ?Apele Rom?ne? Şi ?Lunca Mureşului? - Digul dintre Nădlac şi Şeitin va fi consolidat

12.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Spiritele încinse, pe fondul scandalului izbucnit între Apele Române şi Administraţia Parcului Natural „Lunca Mureşului”, s-au calmat. Ovidiu Pârv, şeful Administraţiei Parcului Natural „Lunca Mureşului”, a asigurat ieri printr-un comunicat de presă că, în data de 1 octombrie 2008, va trimite avizul favorabil pentru realizarea lucrărilor de consolidare a digului dintre Nădlac şi Şeitin. Cu o singură condiţie însă: ca în timpul lucrărilor să fie atenuat impactul asupra speciilor şi habitatelor din zona respectivă, lucru hotărât în Consiliul Ştiinţific al Parcului.

„Nu suntem de acord cu acţiunea în forţă a celor de la Apele Române”

 „Din punctul de vedere al Parcului Natural Lunca Mureşului este un compromis la care s-a ajuns, renunţându-se la solicitările iniţiale de completare a studiului de impact comandat de Administraţia Naţională Apele Române. Iniţial Parcul Natural Lunca Mureşului a solicitat un studiu de impact care să evidenţieze în zona în care se vor desfăşura lucrările toate speciile sau  tipurile de habitate de interes comunitar pentru a căror conservare s-a desemnat situl respectiv şi să propună măsuri de reducere a impactului asupra acestora, măsuri de conservare şi/sau măsuri compensatorii conform art. 4 alin (2) din ORDINUL nr. 1.964 din 13 decembrie 2007”, declară  Şeful Administraţiei Parcului Naţional „Lunca Mureşului”.

Ovidiu Pârv a mai declarat că reprezentanţii Administraţiei Parcului Natural „Lunca Mureşului” nu sunt de acord cu modul în care a acţionat conducerea „Apelor Române”: „ Nu suntem de acord cu acţiunea în forţă a Direcţiei Apelor Mureş care a făcut plângeri la adresa noastră la Prefectura Arad şi Consiliul Judeţean Arad cu privire la derularea procesului de obţinere a avizului favorabil, dezaprobăm dezinformarea realizată pe acest subiect care a condus până la ameninţări şi jigniri adresate Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului şi membrilor Consiliul Ştiinţific. Membrii Consiliului Ştiinţific au subliniat că flexibilitatea acestui consiliu are limite şi a adresat rugămintea ca pentru lucrările viitoare să se respecte procedura de avizare prin acel studiu de impact solicitat prin legislaţia în vigoare.”

Digurile nu sunt (întotdeauna) cea mai bună alternativă

Şeful Administraţiei Parcului Natural „Lunca Mureşului” a mai dorit să sublinieze faptul că reprezentanţii instituţiei nu se opun nici unui proiect de investiţii din aria protejată, dacă, prin studiile elaborate la comanda beneficiarului, se dovedeşte că impactul asupra mediului este minim sau vor fi aduse eventuale compensaţii necesare speciilor şi habitatelor din aria protejată. „Pentru orice proiect care se realizează în Parcul Natural Lunca Mureşului considerăm că există alternative, astfel ca impactul asupra mediului să fie minimalizat. Inclusiv pentru prevenirea inundaţiilor nu există o singură alternativă, construirea de diguri sau consolidările de mal. Mai ales fiindcă este o arie protejată trebuie apelat la contribuţia naturală a ecosistemului existent al zonei umede de atenuare a efectelor negative ale unor inundaţii. Experienţa catastrofală din ţări ca şi China sau SUA a evidenţiat că abordarea clasică prin construirea de diguri nu este totdeauna cea mai bună alternativă”, a mai susţinut Ovidiu Pârv.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/