?ntr-o Şcoală nouă din Lipova - Plouă peste copii ?n clase
19.09.2008 ⋅ 0 comentarii
Autorităţile locale susţin că totul este din vina firmei de construcţii care a câştigat licitaţia şi s-a ocupat de lucrările de renovare a fostei unităţi militare dezafectate, devenite mai apoi şcoală. Anul trecut, în urma unei licitaţi, o firmă de construcţie a câştigat şi s-a angajat să se ocupe de toate aspectele lucrării. Însă, imediat ce au predat la cheie clădirea proaspăt renovată, constructorii s-au făcut dispăruţi. Ba chiar şi-au schimbat şi sediul firmei.
Constructorul s-a făcut nevăzut
„Noi am făcut mai multe adrese prin care solicităm constructorului să remedieze situaţia, însă toate adresele au venit înapoi din cauză că acel constructor şi-a mutat sediul fără să ne anunţe. Iar la telefon este de negăsit”, declară Horia Ocolician, consilier al primarului oraşului Lipova.
Situaţia este cunoscută şi la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean. Marius Göndör, inspector şcolar general al ISJ Arad, declară: „Cunosc situaţia existentă la şcoala din Lipova, chiar am discutat cu domnul primar Marius Jurcă să găsim o alternativă de a remedia deficienţele, pentru a nu-i mai ţine pe copii în asemenea condiţii. Din moment ce constructorul este de negăsit, primăria se poate folosi de banii de garanţie menţionaţi în contractul încheiat cu firma care a efectuat lucrările.”
Garanţia, portiţa de scăpare
Suma pusă ca şi garanţie se ridică la peste 400 de milioane de lei vechi, bani care pot fi folosiţi în astfel de cazuri, doar dacă a expirat contractul încheiat cu firma care a efectuat lucrările. În caz contrar, constructorul poate veni în orice clipă să reclame încălcarea contractului.
Deşi reprezentanţii primăriei au tot făcut demersuri pentru a cădea la înţelegere cu acest misterios constructor, se pare că nu conexiunea e de vină, ci reaua voinţă. Oamenii vorbesc că reprezentanţii firmei ar fi afirmat că nici în ruptul capului nu se întorc să refacă ce nu au făcut bine de la bun început.
Legea pune beţe în roate
„Problema este că nu putem folosi banii din garanţie pentru a face reparaţii decât după expirarea contractului, adică în anul 2009, sau dacă constructorul renunţă la contract, prin semnătură. Iar noi nu putem da de el nicicum,” mai afirmă Horia Ocolician.
„În câteva săptămâni vom rezolva cumva totul. Lucrările au fost făcute de mântuială, pe bani mulţi. Deja am discutat cu nişte jurişti să vedem ce alternativă la contract putem găsi. Nu vom lăsa să treacă timpul şi să aşteptăm să se înrăutăţească vremea,” declară Marius Jurcă, primarul oraşului Lipova.
Până când reprezentanţii firmei de construcţie nu vor da vreun semn, chit că doresc să renunţe la contract pentru ca altcineva să se ocupe de reparaţiile necesitate de urgenţă, fie că vor repara stricăciunile produse cu aceleaşi mâini, copiii de 7 sau 10 ani sunt la mila naturii.
Andrea Dorotovics
Răzvan Creţu
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Glasul_Aradului ⋅