Stire

?ncă de la ?nceputul anului şcolar - Unii elevi suferă de chiulangită cronică

19.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Nici nu a început bine anul şcolar, că barurile din apropierea unităţilor de învăţământ sunt pline ochi de elevi care chiulesc de la ore. Una dintre problemele care îi ţine departe de şcoală pe copii este şi prezenţa localurilor destinate adulţilor lângă gardul şcolii. Pentru tinerii elevi, berea rece şi pachetul de ţigări devin astfel mari atracţii.

Zilele trecute, de exemplu, am surprins într-un local din municipiu o „gaşcă” de vreo 10 tineri de la o şcoală generală, care nu aveau chef să asiste la ore. Aşa că s-au deplasat la barul din imediata apropiere, unde, după ce şi-au comandat băuturile de rigoare, au început o partidă de cărţi pe cinste. După numai câteva minute, la masa la care aceştia s-au aşezat, atmosfera era demnă de local de prost gust, unde se practică jocuri de noroc, dintr-un cartier mărginaş. Din fumul de ţigară prin care se vedea ca prin ceaţă se auzeau doar înjurături, ţipete şi râsete, ca la uşa cortului. Ca să nu mai vorbim despre ţinuta vestimentară şi machiajul strident al elevelor din grup.

Nu credem însă că pentru chiulul de la ore sunt vinovaţi numai elevii. Sistemul mai atractiv de predare, indulgenţa profesorilor sau aplicarea strictă a regulamentului i-ar putea motiva să nu mai absenteze. Absentează aparent fără motiv, poartă fix ce ştiu că-i scoate pe adulţi din minţi, frecventează barurile în timpul în care ar trebui să fie în sala de clasă, nu mai deschid o carte pentru că există Internetul – asta văd de obicei, profesorii şi părinţii deopotrivă, în liceenii generaţiei actuale, şi, mulţi dintre ei nu-şi mai bat capul să înteleagă de ce s-a ajuns aici. 

Situaţia e destul de neagră, pentru că, din chiul în chiul, elevii ar putea învăţa să nu mai vină deloc la şcoală. Aşa că de la o nevinovată lipsă de la ore, pe motiv că „ne mai distrăm şi noi”, s-ar putea ajunge la abandon şcolar, în final. Pentru că şi chiulul e o boală care se vindecă destul de greu şi multe dintre cazuri pot deveni „incurabile”.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/