La Arad, Dezastru simulat
26.09.2008 ⋅ 0 comentarii
În ultimele patru zile, judeţul Arad a fost gazda celui mai amplu exerciţiu de acţiune în teren de prevenire şi combatere a dezastrelor naturale din întreaga Uniune Europeană. Exerciţiul, la care au participat nouă ţări cu peste 250 de experţi, a culminat cu un cutremur de pământ la Vladimirescu şi cu scufundarea unui microbuz în Lacul Ghioroc. Incidente prevăzute în scenariu, bineînţeles.
Cutremur în Vladimirescu
Ieri dimineaţa, un puternic cutremur de pământ a afectat vestul ţării, în special comuna Vladimirescu din judeţul Arad. Mai multe persoane aflate la Combinatul Chimic din comună au fost înghiţite sub dărâmături. Înarmaţi cu ustensile speciale dar şi cu câini special dresaţi de căutare-salvare, echiapajele locale de intervenţie au recuperat victimele şi le-au acordat primul ajutor cu sprijinul staţiilor SMURD.
Un elicopter a stins incendiul
În tot acest timp, un accident petrecut între un microbuz de persoane şi un tramvai a produs scufundarea microbuzului în Lacul Ghioroc şi răsturnarea tramvaiului pe mai multe persoane. Deoarece echipajele locale erau deja angrenate în salvarea victimelor cutremurului, au fost solicitate echipajele internaţionale.
De asemenea, pe insula de la Ghioroc a izbucnit un incendiu care ameninţa viaţa a zeci de persoane, refugiate aici în urma cutremurului. În regim de urgenţă, toate persoanele trebuie să fie evacuate în bărci de salvare, cu ajutorul unui elicopter care va scoate victimele din apă dar şi va executa stingerea incendiului. Întreaga operaţiune a fost un succes. Atât echipa ţării noastre cât şi echipele celorlalte ţări au colaborat pentru atingerea unui ţel comun: salvarea tuturor victimelor în cel mai scurt timp cu putinţă.
Felicitări echipelor
Proiectul EU-HUROMEX 2008 a ajuns la sfârşit. Exerciţiul s-a încheiat într-un cadru festiv la care a participat şi general locotenent Vladimir Secară, Inspector şef al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi omologul său din Ungaria, General Locotenent Atilla Tatar, pentru a-i felicita pe participanţi şi a le acorda diplome care atestă succesul colaborării dintre cele nouă ţări.
„Era normal să ne aşteptăm ca acest exerciţiu să fie un succes, deoarece a necesitat 18 luni de pregătire şi efort a celor două ţări organizatoare, România şi Ungaria, dar şi a tuturor participanţilor. Am demonstrat că, în cazul în care ar interveni un dezastru natural, forţele naţionale şi internaţionale ar fi pregătite să facă faţă oricărei provocări. Noi sperăm ca şi anul viitor să organizăm un alt exerciţiu de acţiune în teren. Echipajele au făcut mari eforturi, iar rezultatul-spunem noi-a fost aproape de perfecţiuni,” a declarat general locotenent Vladimir Secară.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Andrea Dorotovics ⋅