Stire

Despăgubirile pentru Dacii ? din octombrie

26.09.2008 ⋅ 0 comentarii

Decizia Guvernului de a demara mai devreme cu două luni plata despăgubirilor pentru românii  care au depus bani la CEC pentru achiziţia de maşini Dacia nu a fost  comunicată oficial ,deocamdată, agenţiilor din teritoriu. Termenul prevăzut iniţial era 21 decembrie, însă Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor subliniază că la această dată se va proceda la plata într-o singură tranşă a despăgubirilor numai pentru persoanele care au depus banii până în anul 1992.

Banii sunt în conturi

Cei aproximativ 1.500 de arădeni care au de primit despăgubiri pentru Dacii şi-au depus deja dosarele cu actele necesare. Ei îşi vor primi banii în funcţie de data depunerii şi de sumele depuse. De asemenea, calculul despăgubirilor aferente fiecăruia dintre aceştia ţine cont şi de modul în care banii au fost depuşi, respectiv integral, parţial sau în rate. Ioan Horhat, directorul sucursalei CEC din Arad spune că: „Banii sunt viraţi în conturi însă deocamdată nu ni s-a comunicat oficial punctul de vedere al ministrului Varujan Vosganian. Desigur, Sucursala Arad este de acord ca despăgubirile să fie primite de către deponenţi şi mai devreme, pentru că banii există. Aşadar, rămâne doar să ni se comunice un punct de vedere oficial de la Bucureşti” .

Buget gras în campanie  electorală?

Potrivit actului normativ, această modificare a termenului de acordare a despăgubirilor pentru Dacii este determinată de faptul că, în luna octombrie, ca efect al colectării impozitelor şi taxelor la bugetul de stat, disponibilităţile contului curent  general al trezoreriei statului înregistrează o creştere importantă, asigurând astfel resursele necesare efectuării unui volum mai mare de plăţi ale serviciului datoriei publice guvernamentale. Surse din mediul bancar arădean suspectează totuşi că această grăbire a evenimentelor este, de fapt, numai o consecinţă a campaniei electorale .

Ministerul plăteşte la CEC

Indiferent de motivul real care a generat adoptarea noilor măsuri, valoarea nominală individuală a fiecărui titlu de stat este egală cu valoarea despăgubirii, calculată de CEC, pe numele fiecăruia dintre deponenţi. La 30 octombrie, momentul scadenţei emisiunii titlurilor de stat, Ministerul Finanţelor va răscumpăra aceste titluri plătind CEC valoarea nominală a titlurilor de stat emise. Sursele utilizate pentru răscumpărarea la scadenţă a titlurilor de stat sunt asigurate de Ministerul Economiei şi Finanţelor în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare privind datoria publică. În conformitate cu legislaţia actuală, pentru acoperirea financiară a despăgubirilor sunt acordate titluri de stat cu o maturitate între 1 şi 2 ani.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Monica Tulcan ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro