Guvernul ?mparte banii ţării după bunul plac - Primăriile din judeţ au ajuns la sapă de lemn
03.10.2008 ⋅ 0 comentarii
Sărăcie lucie la unităţile administrative. Majoritatea primăriilor din judeţul nostru se află în deficit bugetar. Au investiţii demarate, dar nefinalizate, pentru că au ajuns cu fondurile la zero sau pe minus. Mai rău, unele dintre acestea se află chiar şi în imposibilitatea de a mai achita salariile către angajaţi sau cadrele didactice. Toate acestea se întâmplă din cauza guvernului care, anul acesta, nu a făcut nici o rectificare pentru echilibrarea bugetelor primăriilor.
O nouă „strategie” a guvernanţilor
Executivul a adoptat o nouă tehnică de alocare a finanţelor, nu mai dau bani pentru proiecte prin Consiliile Judeţene, ci prin hotărâri de guvern. Aparent, nu ar fi nici o problemă dacă fondurile nu s-ar aloca la primării după culoarea carnetelor de partid ale edililor. Nici consiliile judeţene nu sunt fericite de noua „strategie” adoptată de guvernanţi, deoarece prin aceasta sunt lăsate fără obiectul muncii. „Anul acesta nu am primit nici un ban de la guvern pentru echilibrarea bugetelor la primării. Guvernul actual face ca şi PSD-ul în 2004, când în loc să dea bani judeţului au dat doar primarilor pesedişti. Acum banii se dau doar la primarii PNL. Au alocat şi la pesedişti 50 de miliarde de lei vechi, pentru a le închide gura. Din păcate, banii se dau pe liste de partid şi nu pe proiecte. Această atitudine este greşită din punctul de vedere al dezvoltării judeţului. Primarii au făcut proiecte, nu liste”, a declarat Nicolae Ioţcu – preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
S-a întors roata! Acum pedeliştii (şi pesediştii care nu s-au „orientat”) sunt strânşi de... „fonduri”. Din păcate, populaţia este cea care suferă în urma acestei discriminări de natură politică. Cum guvernul e la mâna PNL şi într-o oarecare măsură şi a PSD, e foarte clar de ce banii nu se mai dau la Consiliile Judeţene. Cele două partide îşi împart fondurile între ele, aruncând doar câteva firimituri şi pe la alţii, care au altă culoare politică, bineînţeles la cei care joacă pe mai multe fronturi. Mulţi dintre primarii judeţului nostru sunt nemulţumiţi pentru că anul acesta nu au primit bani, iar cei câţiva cărora le-au mai fost alocate nişte fonduri, mai puţine, au început investiţii, însă nu mai au forţă finaciară pentru a le finaliza.
Majoritatea edililor acuză modul în care se împart banii, spunând că niciodată nu s-a întâmplat să stea atât de prost la capitolul finanţe ca acum.
Iustin Cionca, primar Pecica (PD-L): „Stăm foarte prost în ceea ce priveste bugetul. Anul acesta, ca niciodată, nu a fost nici o rectificare bugetară. În alţi ani, până acum, ar fi fost vreo trei rectificări bugetare. Sunt pesimist în privinţa rectificărilor, că am văzut că se dau tot felul de sporuri acum în prag de campanie. N-avem bani pentru salarii la profesori. Avem sentinţele câştigate de cadrele didactice şi nu avem bani să le dăm. Nu avem bani pentru a rezolva problemele urgente: ajutoarele sociale, ajutoarele pentru persoanele cu handicap, reparaţiile la şcoli... Lucrăm acum la cinci şcoli pe banii constructorilor şi guvernul a uitat să ne trimită banii. Nici banii care ni s-au alocat prin hotărârea de guvern în luna august, apărută în Monitorul Oficial în 3 septembrie, nu i-am primit încă. Din 20 de miliarde cât costă aceste lucrări am primit doar patru miliarde. Acest guvern nu are nici o strategie, nu are cuvânt şi nu respect nici măcar contractele încheiate cu unele firme. Firmele cu care au contracte ar trebui să-i dea în judecată, dar nu fac acest lucru pentru că nu i-ar mai primi la licitaţii. O firmă de construcţii, SOCOM Construct Arad, chiar a dat faliment, din cauza guvernului. Lucrările au fost efectuate pe banii acestei societăţi, iar apoi guvernul nu i-a mai înapoiat suma respectivă. Eu încă mă aflu într-o situaţie fericită faţă de alte primării, pentru că încă mai pot să plătesc salariile.”
Nicolae Mehelean, primar Ineu (PD-L): „Am primit fonduri prin hotărâre de guvern, în urmă cu două săptămâni, 650.000 lei pentru reparaţii şi reabilitări la şcoli. Am mai trimis solicitare pentru co-finanţare la proiecte europene. Nu pot să spun nimic deocamdată despre modul în care se dau banii, aşteptăm să vedem ce hotărâre o să mai apară.”
Gheorghe Feieş, primar Sebiş (PD-L): „Nu am primit nici un fel de fonduri anul acesta, deşi am solicitat pentru întreţinerea bugetului local, pentru diverse investiţii, pentru cheltuieli şi pentru capital, pentru şcoli şi alte obiective de interes comunitar care se află în lucru. Sumele solicitate sunt cuprinse între 1 milion şi 5 milioane de lei. Ceea ce face guvernul este un gest criminal, care duce la o stare de disconfort pentru comunităţile de cetăţeni conduse de primari care au o altă coloratură politică decât cea a PNL. Vor exista probleme deosebite în ceea ce priveşte plata salariilor în primărie, a iluminatului public, a aprovizionării cu combustibil pentru centralele termice din şcoli şi alte cheltuieli care trebuie realizate obligatoriu, pentru care nu există resurse dacă nu se face o rectificare de buget cinstită. Mai mult, după începerea exerciţiului bugetar în acest an, guvernul, printr-o ordonanţă dată în luna martie, ne-a luat una dintre principalele surse de finanţare la bugetul local, respectiv taxele notariale.”
Adrian Toca – primar Hălmagiu (PSD): „Nu am primit deloc fonduri. Am făcut mai multe solicitări pentru lucrări de reparaţii a căminului cultural, pentru reabilitarea unor străzi, pentru canalizare, pentru instalaţia de apă în şcoli şi multe altele. Ultima dată am primit bani în luna august pentru toate acestea. Am făcut o notă de fundamentare mai mare şi am primit 40 de miliarde de lei vechi. În rest nu am avut nici o rectificare de buget. O să ajungem în imposibilitate de a plăti salariile profesorilor. O să ajungem la dezastru din punct de vedere financiar. În afară de bugetul pe care l-am primit la începutul anului nu am mai primit bani din rectificări de buget. O să rămânem descoperiţi cu plata salariilor... cu tot...”
Ioan Jura, primar Socodor (PNL): „Am primit în primăvară nişte bani prin hotărâre de guvern. Am mai avea nevoie de bani pentru proiecte cu finanţare externă: pentru deşeuri şi serviciul de evidenţă a populaţiei. Am mai făcut şi un proiect pentru a solicita fonduri pentru reparaţii la şcoli. Am auzit că va urma ceva ordonanţă de guvern prin care se vor primi ceva fonduri, dar încă nu ştim nimic mai mult, pentru că nu s-a mai dat nimic.”
Ioan Crişan, primar Vladimirescu (PSD): „Am primit nişte bani prin hotărâre de guvern prin luna aprilie. Am primit 1,1 miliarde de lei vechi pentru nişte lucrări la unităţile de învăţământ, care costă în jur de 14 miliarde de lei. Dacă o să continue tot în ritmul acesta probabil că o să finalizăm lucrările peste 10 ani. În afară de cele 14 miliarde de lei, am mai avea nevoie de 7-8 miliarde de lei pentru finalizarea lucrărilor la canalizare. Deocamdată lucrările continuă pe banii noştri. Nu primim nimic şi nu-i nimic nou sub soare că cei de la putere dau bani numai celor care sunt din acelaşi partid. Problema este că onor guvernul ne-a luat şi taxa de timbru. Şi din această cauză am pierdut până acum 15 miliarde de lei, pentru că în Valdimirescu tranzacţiile imobiliare sunt foarte active. Astfel cele 15 miliarde de lei s-au dus la bugetul de stat, de unde la bugetul nostru local înapoi s-au întors doar patru miliarde.”
* * *
Aşadar, guvernanţii demonstrează încă o dată (de parcă ar avea cineva vreo îndoială) că pentru ei nu contează „prostimea” care i-a votat, ci doar împărţirea ciolanului şi, dacă se poate, în cât mai puţine bucăţi, ca să rămână mai mult pentru fiecare dintre cei de la putere. Cetăţenii care au de suferit de pe urma jocurilor politice, oamenii care ar putea să nu îşi ia salariile sau să nu beneficieze de anumite investiţii strict necesare, se pare că nu sunt importanţi pentru guvernanţi. Oamenii politici îşi aduc „aminte” de ei doar atunci când trebuie să meargă să pună ştampila în cabina de vot. Iar după ce se trezesc din nou pe fotoliile lor înalte uită cine şi pentru ce i-a votat...
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Nadia Bodran ⋅