Viaţa, tot mai greu de ?nţeles - Bolile psihice sunt ?n creştere
04.10.2008 ⋅ 0 comentarii
Stresul provocat de variabilitatea economică, lipsa unui loc de muncă stabil, dependenţa internetului sau a alcoolului au condus la creşterea semnificativă a depresiilor şi afecţiunilor psihice. Spitalele de psihiatrie din Mocrea, Căpâlnaş sau Arad au devenit în ultimii ani refugiul a tot mai multor persoane cu tulburări psihice.
Depresiile sunt cele mai frecvente tulburări psihice în rândul arădenilor. De regulă, totul porneşte de la stres sau de la sărăcie. Un depresiv, netratat, îşi pierde încet-încet pofta de viaţă, independenţa, capacitatea de muncă şi ajunge să se izoleze social. Unii se refugiază în alcool, droguri sau medicamente şi aproximativ unul din zece ajunge să-şi pună capăt zilelor. Opt la sută dintre români suferă de o afecţiune psihică. Cel mai des întâlnite sunt depresia, schizofrenia şi tulburările obsesiv-compulsive. Mai grav este că mulţi evită cabinetele de psihiatrie şi chiar nu acceptă că au o problemă psihică, de teamă să nu fie izolaţi de societate.
Internetul, factor de îmbolnăvire
Maria Mihaela Brad, medic primar şi şef de secţie la Spitalul de psihiatrie din Arad consideră că structurile mai vulnerabile nu au putut face faţă instabilităţii economice din ţara noastră. „Trecerea spre o economie capitalistă se pare că a fost prea bruscă pentru români. Nu au fost pregătiţi să nu aibă stabilitatea locului de muncă. Plecările în străinătate au afectat în aceeaşi măsură psihicul oamenilor“, spune medicul Maria Brad. Totuşi, sunt şi lucruri care s-au schimbat în bine. „Oamenii sunt mai predispuşi să discute acum despre problemele lor. A crescut enorm consultanţa psihologică. Înainte nici măcar nu existau facultăţi de psihologie. Încercăm să tratăm bolile psihice uşoare pe cale medicamentoasă, astfel încât pacientul să rămână în societate“, ne spune medicul psihiatric.
De asemenea, şi medicul primar Maria Vrabie de la Centrul de sănătate mintală din cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad consideră că datorită „stresului, a lipsei unui loc de muncă stabil, a drogurilor dar şi a internetului, sunt tot mai mulţi pacienţi. Internetul provoacă însă foarte multe victime, mai ales în rândul tinerilor. Se joacă toată noaptea, de aici rezultând insomnii, depresii şi tulburări de comportament“.
Capacitate maximă
Deşi la spitalele de psihiatrie din Mocrea şi Căpâlnaş ajung doar cazurile grave, acestea sunt pline tot timpul. „Mai mult, bolnavii vin aici prin rotaţie deoarece nu avem capacitatea să-i internăm“, ne spune Crinu Iştoc, purtătorul de cuvânt al spitalului din Căpâlnaş.
Ioan Indrieş, medic principal al Spitalului de psihiatrie din Mocrea susţine: „Nu aş putea spune că noi avem de a face cu o creştere a numărului de internări. În schimb, există o altă grupă de tulburări psihice care este în creştere: depresiile, anxietatea, panica şi obsesiile. Acest gen de persoane nu se adaptează la modul de viaţă actual“.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian Cotuna ⋅