Stire

Controverse privind furnizarea agentului termic - Uite căldura, nu e căldura!

06.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Nemulţumirile legate de furnizarea agentului termic continuă să apară în rândul arădenilor. Pe de o parte pensionarii care nu doreau căldură de la începutul lunii octombrie, deoarece veniturile mici nu le va permite achitarea ei, iar pe de altă parte sunt cei care doar teoretic au primit căldură, deoarece practic caloriferele sunt tot reci.

Aceştia din urmă acuză autorităţile că nu au luat toate măsurile pentru ca în momentul  în care condiţiile meteo o cer, caloriferele să fie calde. Reprezentanţii CET Arad afirmă că nu sunt ei de vină de toate întreruperile de agent termic, deoarece sunt şi foarte multe asociaţii de proprietari care la înţelegerea cu majoritatea locatarilor au oprit robinetul pe scară. „A fost dată căldură  în tot oraşul cu excepţia zonelor unde am descoperit avarii în timpul probelor tehnologice la cald. De exemplu,  în ultimele zile s-au descoperit avarii pe strada Oituz şi în Cartierul Alfa. În aceste zone vom începe reparaţiile în seara aceasta după miezul nopţii (n.r ieri seară), când se reduce consumul de apă caldă. Sperăm ca lucrările să dureze cel târziu până marţi când cei din cartierul respectiv vor avea căldură. De asemenea, mai sunt probleme şi în Cartierul Confecţii, mai ales la blocul nr. 1. În ceea ce priveşte lucrările finanţate de către Primăria Arad, putem spune că s-au efectuat o mare parte dintre ele urmând ca şi în blocurile respective să înceapă furnizarea agentului termic”, afirmă Liviu Vărşăndan, inginer şef CET Arad.

Păreri împărţite

În timp ce unii sunt revoltaţi de faptul că din cauza avariilor, nu au căldură, alţii care au primit, au închis-o pe toată scara. Iar  alt segment de populaţie dispune de repartitoare şi le deschid doar câteva ore pe zi sau chiar deloc. De exemplu, la Blocul X34/2, căldura este furnizată de către CET Arad însă este oprită de la scară. „La noi, căldura este oprită de jos. Nu au vrut locatarii să fie pornită aşa de repede.  Şi eu spun că nu trebuia. Este destul de cald din moment ce ne acoperim cu o singură pătură subţire şi nu cu o plapumă groasă”, afirmă Aurora Costea.  În schimb, la blocul X 37 nu este oprită căldura pe toată scara, deoarece fiecare are repartitor în apartament şi îi dă drumul când consideră. „Într-adevăr  a  fost câteva zile mai frig şi     s-au răcit pereţii. Dar noi avem repartitoare şi oprim  căldura când vrem, de aceea nici factura nu va fi prea încărcată, deoarece plătesc cât folosesc”, ne spune Ileana Căsuţiu.  Dar nu toţi arădeni fac economii şi se bucură că au repartitoare şi pot opri căldura. Pentru familiile cu copii mici şi bătrâni bolnavi, furnizarea agentului termic este o binecuvântare. „Eu nu pot decât să le mulţumesc că au început furnizarea agentului termic atât de repede. Am nepoţei şi nu vreau să se îmbolnăvească”, afirmă Ana Benea, locatara blocului V 3. 

Consilierii decid preţul gigacaloriei

 Că arădenilor le convine sau nu, căldura trebuie plătită. Iar dacă mâine  consilierii locali municipali vor vota proiectul cu privire la preţul local de facturare pentru energia termică furnizată populaţiei prin sistemul centralizat, acesta va  creşte de la 176,47 lei/gigacalorie (inclusiv TVA) la 185,88 lei/gigacalorie (inclusiv TVA). De asemenea, aleşii au spre aprobare şi tariful local de 29,83 lei/Gcal  pentru transportul energiei termice destinată populaţiei, tariful local de 95,15 lei/Gcal pentru distribuţia energiei termice, preţul total format din preţul de producere. Tariful de transport şi tariful de distribuţie o să ajungă la 287,45 lei/Gcal. Preţul de producere al energiei termice a fost stabilit anterior la 162,47 lei/ Gcal. Nici agenţii economici nu scapă de facturi mai mari, deoarece va creşte şi tariful local de 25,07 lei/Gcal, exclusiv TVA, pentru transportul energiei termice detinată agenţilor economici, dar şi tariful local de 79,96 lei/Gcal, exclusiv TVA, pentru distribuţia energiei destinată agenţilor.

Societatea de termoficare mai are de recuperat, încă de anul trecut sume considerabile atât de la asociaţiile de proprietari cât şi de la agenţii economici. Numai datoriile agenţiilor economici ridicându-se la suma de şapte milioane de lei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/