Biblioteca nădlăcană, ?călcată? de... 70 de bibliotecari!
09.10.2008 ⋅ 0 comentarii
La sfârşitul lunii septembrie, Biblioteca Orăşenească Nădlac a primit o vizită extrem de neobişnuită: un grup de peste... 70 de bibliotecari, din ţară dar şi din alte cinci ţări europene au fost oaspeţii acestui adevărat lăcaş de cultură.
Simpozion naţional cu participare... internaţională!
Vizita s-a desfăşurat în cadrul acţiunii ocazionată de Simpozionul Bienal Naţional, simpozion realizat şi cu participare internaţională, intitulat: „Momente din istoria lecturii publice”. Desfăşurându-se pe două secţiuni – „Donaţii şi donatori din bibliotecile publice” şi „Copiii, lectura şi joaca” – lucrările simpozionului au reunit bibliotecari din România plus alte... 5 (cinci) ţări europene: Franţa, Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria.
Chiar dacă simpozionul a avut cea mai mare derulare la Arad, fiind organizat de către Biblioteca Judeţeană „A.D.Xenopol“ Arad, în cadrul proiectului european „ANIMALITER“, el a ocazionat şi o vizită de anvergură la Nădlac a tuturor participanţilor.
Bibliotecarii nădlăcani se prezintă oaspeţilor...
În acest context, a fost creată ocazia ca Biblioteca Orăşenească Nădlac să-şi prezinte cartea de vizită, cu tot ceea ce înseamnă aceasta: locaţie, fond de carte, cititori, acţiuni culturale. Şi, nu în ultimul rând, Nădlacul, ca oraş, a avut şansa de a-şi arăta imaginea culturală, atât în ţară cât şi peste hotare.
După ce bibliotecarele Jelmira Mako şi Vlasta Liptak le-au urat bun venit oaspeţilor, a fost rândul primarului oraşului Nădlac, Vasile Ciceac, de a le ura tuturor participanţilor un călduros bun venit şi de a le face o scurtă prezentare a oraşului.
A urmat prezentarea unei videoproiecţii realizate în power point despre activităţile desfăşurate la bibliotecă, după care, elevii claselor a IV-a şi a V-a, pregătiţi de către învăţătoarele Paula IIlyes şi Florina Roharik, au prezentat un moment literar – artistic.
Discuţiile libere şi schimbul de impresii au avut loc într-o atmosferă foarte degajată şi plăcută şi, întrucât vremea a fost frumoasă, curtea spaţioasă şi îngrijită a bibliotecii s-a dovedit a fi ideală pentru acest lucru.
Dascălii de la „Tajovsky“, bucuroşi de oaspeţi
După un scurt moment de respiro, oaspeţi şi gazde s-au deplasat spre localul al doilea al Grupului Şcolar „J.G.Tajovsky“ şi anume la „Centrul de Documentare şi Informare“, unde au fost întâmpinaţi de un grup de cadre didactice, în frunte cu Nicoleta Huszarik, directoarea Grupului Şcolar „J.G. Tajovsky“, care făcut o primire deosebită oaspeţilor.
După o incursiune în trecutul istoric al oraşului Nădlac, prezentată cu toate explicaţiile de rigoare de către prof. dr. Pavel Huszarik, a fost proiectat un film documentar despre Nădlac, urmat de un moment artistic intitulat „Diversitatea – o şansă în plus pentru viitor” prezentat de elevii din liceu pregătiţi de prof. Pavel Huszarik. Un film despre activităţile culturale extraşcolare realizat de către elevii şi profesorii Grupului Şcolar „J. G. Tajovsky“ a încheiat prezentarea. La întrebările participanţilor legate de Centrul de Documentare şi Informare şi de Biblioteca şcolară, prof. dr. Anna Motyovszki a oferit toate explicaţiile necesare.
Au fost amintiţi şi scriitorii nădlăcani trecuţi în nefiinţă, respectiv Andrei Ştefanko şi Adam Suchansky, în memoria cărora s-a păstrat un moment de reculegere.
În altă ordine de idei, despre istoricul cenaclului literar „Ivan Krasko“ a făcut o scurtă prezentare prof. Pavel Huszarik.
Concluziile: la o masă cu produse tradiţionale locale
Concluziile acestei acţiuni au fost formulate în Sala mare a Casei de Cultură din Nădlac, unde directorul Bibliotecii Judeţene „A. D. Xenopol“ Arad, prof. Florin Didi- lescu a subliniat „importanţa acestor întâlniri profesionale şi necesitatea colaborării dintre instituţiile de profil atât din ţară, cât şi din străinătate“.
Vizita celor 70 de bibliotecari s-a finalizat cu o masă de produse tradiţionale locale, servită în Sala mică a Casei de Cultură. Oaspeţii au putut aprecia gustul deosebit şi unic al tradiţionalului salam de Nădlac şi al tot atât de tradiţionalelor găluşte slovăceşti.
După cum sublinia prof. Mako Jelmira: „este onorant faptul, că pentru acest eveniment cultural a fost aleasă, dintre toate bibliotecile din judeţ, chiar Biblioteca Orăşenească Nădlac. Este îmbucurător de asemenea faptul că, între Biblioteca Orăşenească din Nădlac şi Biblioteca Şcolară a Grupului Şcolar „J.G.Tajovsky“ există o colaborare constructivă. Considerăm că astfel de întâlniri profesionale sunt o cale de a ne lărgi orizontul cultural şi de a ne perfecţiona în domeniu“.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Florica_Bunaciu ⋅