Stire

OPINII - Politica externă a SUA după administraţia Bush

11.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Zilele trecute, SUA au semnat un acord de cooperare pe tehnologie nucleară cu India, urmând să acorde acestei ţări asiatice asistenţă tehnologică şi bani pentru mai multe centrale nucleare. Este un gest de politică externă menit să repoziţioneze SUA ca forţă de prim rang în Asia de Sud-Est. Trebuie spus că India reprezintă o imensă miză atât pentru celelalte puteri asiatice (China, Rusia), cât şi pentru SUA. De altfel, SUA doreşte să contracareze concurenţa făcută de Rusia pe piaţa indiană: principalul exportator militar în India este Federaţia Rusă.

Este semnificativă această abordare în politica externă a SUA într-un moment delicat pentru prima economie a lumii. Deşi se confruntă cu o gravă criză economică,  poate fără precedent, administraţia Bush a dorit să arate că SUA sunt capabile să ducă o politică externă pe picior mare şi să îşi consolideze vechile alianţe în toate colţurile lumii.

Se poate pune întrebarea: ce se va întâmpla cu politica externă a SUA dacă la Casa Albă va ajunge democratul Barack Obama? În privinţa candidatului republican, John McCain, lucrurile sunt clare. Dacă va ajunge să îi succeadă lui Bush, acesta îi va continua programul în politica externă, probabil aducând un plus de intransigenţă faţă de Rusia. Anunţul candidatului republican privind necesitatea înfinţării unei Ligi a Democraţiilor, care să substituie ONU trebuie pusă pe seama intenţiei de a scoate Rusia din jocul decizional la nivel mondial.

Revenind la potenţialul mandat prezidenţial al democratului Obama, putem considera că moştenirea Bush în politica externă nu va putea fi eludată în întregime şi că dincolo de retorica electorală, va prima necesitatea ca SUA să rămână principala putere politico-militară a lumii. În acest context, Obama nu va putea aduce o schimbare radicală faţă de administraţia Bush în dosarul extern al SUA.

Provocările la adresa supremaţiei mondiale a SUA sunt poate mai numeroase ca niciodată. De la o Rusie care îşi revendica o poziţie de superputere într-o lume multipolară, la economiile emergenţe din America de Sud şi Asia de Sud-Est, SUA trebuie să aibă instrumentele şi capacitatea de a răspunde tuturor celor care îi pun în discuţie supremaţia. Dar cea mai stringentă problemă care necesită rezolvare acum o reprezintă criza financiară izbucnită pe teritoriul SUA. Ieşirea din acest impas economic constituie condiţia principală pentru susţinerea unor demersuri externe viabile şi credibile.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Antoniu Martin ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/