Festivalul Naţional de Teatru Clasic - Debut cu un spectacol vedetă
13.10.2008
⋅ 0 comentarii
Cea de-a paisprezecea ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Clasic a fost deschisă ieri cu spectacolul „Studio su Medea” a Teatrului Stabile dell’ Umbria din Perugia, Italia. Festivalul Naţional de Teatru Clasic este o manifestare anuală care reuneşte spectacole de cea mai bună calitate din ţară şi din străinătate şi care a debutat acum 15 ani la iniţiativa lui Ovidiu Cornea, pe atunci director al teatrului arădean. Din colectivul director al ediţiei de faţă fac parte directorul Laurian Oniga, criticul Ion Parhon, Ovidiu Cornea – secretar literar şi regizorul italian Ahille Roselletti.Teatrul Stabile dell’Umbria este invitatul special al acestei ediţii, iar spectacolul „Studio su Medea” este, incontestabil, vedeta acestui festival, fiind, aşa cum am mai spus, distins cu premiul „Ubu” pentru „Cel mai bun spectacol al anului” în Italia în 2007.
Reprezentaţie surpriză de art performancePrima seară a festivalului a început cu un eveniment inedit: în faţa clădirii teatrului şi în foaierul central a avut loc o reprezentaţie surpriză de art performance-painting, reprezentaţie susţinută de tânăra pictoriţă Diana Serghiuţă şi de câţiva dintre actorii teatrului arădean. Prin această acţiune s-a dorit „o altfel de introducere“ a publicului în sala de spectacole şi, mai ales, în atmosfera festivalului din acest an.
„Studio su Medea” – un studiu dramatic după tragedia lui EuripideSpectacolul de deschidere „Studio su Medea” este un studiu dramatic ce are ca punct de plecare tragedia lui Euripide. Spectacolul ilustrează într-un mod foarte inspirat mitul antic al Medeei şi eterna luptă dintre sexe, avându-i în rolurille principale pe Nicole Kehrberger şi pe Michele Andrei. Rolul Nicolei Kehrberger este referenţial în structura spectacolului. Ea interpretează o Medee virilă care se răzbună într-un mod animalic şi crunt în momentul în care află că a fost înşelată. Gesturile ei sunt cu atât mai expresive cu cât aceste scene sunt interpretate nud de către o Nicole Kehrberger atletică şi extrem de sugestivă în mişcări. „Trupurile sunt caietul pe care Latella rescrie propria lui poveste, trupurile sunt sufletul. Şi ce poveste fascinantă ştiu să reîncarneze! Exprimă fericirea erotică şi maternitatea pe care Medeea le trăieşte în mod animalic, mişcându-se în patru labe ca şi o lupoaică între alăptat şi o vânătoare... Un succes? Mai mult: un triumf”, afirmă criticul de teatru italian Osvaldo Guerrieri, în cotidianul „La Stampa“ despre tehnica folosită de către realizatorii spectacolului pentru a ilustra mitul Medeei.Regizorul, Antonio Latella a împărţit acest studiu dramatic în trei părţi – „Medeea şi Iason”, „Medeea şi fiii” şi „Medeea Zeiţa”, reprezentând trei etape esenţiale din evoluţia personajului principal – dragostea, maternitatea, ultima fiind răzbunarea şi moartea. Alături de Nicole Kehrberger şi Michele Andrei, în spectacol evoluează Giuseppe Lanino şi Emilio Vacca. Dramatizarea este realizată de Federico Bellini, asistenţa de regie şi coregrafia aparţin lui Rosario Tedesco, iar muzica lui Franco Visioli. Aranjamentul de lumini aparţine lui Giorgio Cervesi Ripa, costumele sunt ale Rosei Futuro şi a lui Tobias Marx. Importante în economia spectacolului sunt marionetele, creaţie a companiei Carlo Colla e Figli şi a Asociaţiei Grupporiani. „Studio su Medea” s-a jucat sub egida Teatrului Stabile dell’ Umbria din Italia, a companiei Totales Theater International din Berlin şi a Festivalului delle Colline Torinesi, festival ce are loc anual la Torino în Italia.
Workshop de mişcare scenică şi expresie corporală Parteneriatul dintre Teatrul Stabile dell’ Umbria şi Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad, în calitate de organizator principal al Festivalului Internaţional de Teatru Clasic, nu se rezumă doar la prezentarea spectacolului „Studio su Medea”. Aşa cum am anunţat, pe parcursul săptămânii trecute protagonista spectacolului, Nicole Kehrberger a susţinut un workshop de mişcare scenică şi expresie corporală cu actorii arădeni.Actriţa, specializată în coregrafie şi acrobaţie, a prezentat în premieră arădenilor anumite tehnici de mişcare şi expresie corporală, şi, aşa cum reiese din declaraţiile participaţilor, „în ciuda diferenţelor de vârstă dintre actori (unii având sub 25 de ani, iar alţii până în 40), nici unul nu a fost menajat” . Pe lângă tehnica propriu-zisă, marea actriţă Nicole Kehrberger a ţinut în mod special să le insufle colegilor săi spiritul de echipă. „Spiritul de echipă este o condiţie sine qua non în teatru“, consideră Nicole Kehrberger care, amintindu-şi de spectacolele în care a jucat, spune că marii regizori pe care i-a cunoscut au o metodă foarte sigură atunci când încep un spectacol: „Întâi de toate, un mare regizor formează echipa. Numai când echipa este formată şi actorii sunt într-o competiţie amicală, frumoasă, sprijinindu-se reciproc, spectacolul poate fi lucrat aşa cum trebuie şi, mai ales, are succesul scontat. Dimpotrivă, atunci când un regizor încearcă să îi dezbine pe protagonişti, rezultatul nu este bun, iar spectacolul lasă de dorit“.
Dezbatere pe tema abordării clasicilor O altă reprezentaţie a spectacolului „Studio su Medea” va mai avea loc în această seară pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici din Arad. Tot astăzi, însă de la orele 11, este programată o dezbatere cu titlul „Libertate şi respect în abordarea clasicilor“, dezbatere susţinută de criticul de teatru Doru Mareş. La această analiză pe tema abordării clasicilor se aşteaptă participarea unor importanţi critici de specialitate din ţară şi străinătate. La această ediţie a festivalului, ediţie care se va încheia în data de 25 octombrie, vor mai participa cu spectacole teatrele „Maria Filotti” din Brăila, „Toma Caragiu” din Ploieşti, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” şi „Odeon” din Bucureşti, Teatrul Naţional din Pecs, Ungaria şi „Le Grand R” din La Roche sur Yon, Franţa.***De menţionat că Festivalul Naţional de Teatru Clasic din Arad a atras întotdeauna nu doar publicul din Arad, ci şi curiozitatea publicului din ţară. Întâmplător sau nu Radio România Cultural, partener media a actualei ediţii, a difuzat aseară „Medeea” de Euripide în versiune radiofonică, cu Olga Tudorache în rolul principal, în acelaşi timp în care pe scena arădeană avea loc prima reprezentaţie a spectacolului „Studio su Medea”.
Sursa:
Glasul Aradului