Stire

Cui ?i este frică de clasici?

14.10.2008 ⋅ 0 comentarii

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru Clasic a avut loc, ieri, în sala Studio a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad, o dezbatere cu titlul „Libertate şi respect în abordarea clasicilor”.

Ideea organizării acestei dezbateri a fost a criticului de teatru Ion Cocora, care a sesizat nevoia de a analiza în cadrul acestui festival fenomenul teatral din România şi din lume pornind de la spectacolele prezentate cu această ocazie. Spectacolul pretext al acestei prime ediţii a dezbaterii a fost „Studio su Medea”, spectacol care a deschis seria de reprezentaţii înscrise în festival, iar moderatorul acestei întruniri a fost criticul de teatru Doru Mareş.

Chiar dacă publicul larg n-a avut acces în sală decât cu anumite restricţii, Sala Studio a teatrului arădean a fost plină, toate locurile fiind ocupate. Invitaţi să dezbată situaţia autorilor şi a pieselor clasice au fost critici de renume din ţară precum Nicolae Prelipceanu, Vetuţa Pop, Ion Cocora, Mariana Ciolan, Ion Parhon, Victor Scoradeţ, Simona Popovici Donici, Cornelia Maria Savu, Dan Mircea Cipariu, actori şi regizori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad precum şi reprezentanţi ai presei.

Una dintre principalele dileme puse în discuţie în cadrul întrunirii de ieri a fost definirea termenului de clasic. Cu toate că o mulţime din temele analizate nu şi-au găsit răspuns în timpul alocat acestei prime ediţii a dezbaterii, moderatorul şi publicul au ajuns la un accord comun atât în ce priveşte calitatea incontestabilă a spectacolului eveniment „Studio su Medea”, prezentat în primele două seri ale festivalului, cât şi asupra faptului că „termenul de clasic defineşte creaţia care poate fi considerată reper sau sistem de referinţă în demersul artistic”, această definiţie aparţinând scriitorului Vasile Dan, prezent la eveniment.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: C.L. ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/