Transportatorii rom?ni se pl?ng că sunt amendaţi abuziv ?n Ungaria
14.10.2008 ⋅ 0 comentarii
Transportatorii români care tranzitează Ungaria sunt amendaţi abuziv. Delegaţii societăţilor de transport din România se plâng de controale exagerate şi amenzi usturătoare venite din partea autorităţilor maghiare. Acest lucru este susţinut de către reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002.
Pentru a ajunge la un consens cu maghiarii, mai mulţi delegaţi ai instituţiilor care au ca profil de activitate transporturile, printre care şi Asociaţia Transportatorilor Europa 2002 şi Autoritatea Rutieră Română, s-au întrunit la Szeged cu reprezentanţii Vămii şi Gărzii de Finanţe Maghiare, dar şi cu cei ai Poliţiei Maghiare. În cadrul şedinţei, Reprezentanţii părţii maghiare au ţinut să sublinieze faptul că din statisticile lor reiese că transportatorii români, datorită ponderii majore în tranzitarea Ungariei, conduc detaşat în ceea ce priveşte încălcarea reglementării 561/2006, prin care au fost stabilite anumite norme printre care şi timpii de odihnă şi de conducere, dar şi încărcătura maximă autorizată. Aceştia au mai susţinut că ei doar aplică legea şi nu au dreptul de a o interpreta, drept pentru care sunt obligaţi prin Ordonanţa de guvern 57 din 2007 să aplice amenzi.
„Autorităţile maghiare dovedesc de fapt un exces de zel în aplicarea amenzilor transportatorilor. Sancţiunile de mii de euro sunt aplicate transportatorilor români doar pentru aducerea de venituri la bugetul maghiar. Cea mai mare amendă pe care a primit-o un transporator român a fost de peste 8.000 de euro. E exagerată această sumă”, a declarat Dorin Pop, vicepreşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2002.
Vicepreşedintele APTE 2002 acuză autorităţile maghiare şi de faptul că sancţiunile pe care le aplică sunt ilegale, pentru că acestea nu pot fi dovedite. „De exemplu, în momentul în care încărcătura unui tir este cântârită, şoferul tirului nu are dreptul să intre în încăperea în care se efectuaeză operaţiunea şi nici nu are afară un ecran pe care să i se indice valoarea încărcăturii, pentru a vedea dacă într-adevăr a încălcat legea. Ceea ce fac ei e nedemn pentru o ţară europeană. E clar că sancţiunile sunt intenţionate şi nedrepte”, mai punctează Dorin Pop.
Dacă partea maghiară nu îşi va schimba atitudinea faţă de societăţile române de transport şi va aplica în continuare amenzi doar pentru „îngrăşarea” bugetului, reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Transportatorilor Europa 2003 sunt hotărâţi facă demersuri la Guvernul României pentru a se încheia un tratat cu Serbia, urmând astfel ca transporturile spre celelalte ţări din UE să fie efectuat prin Serbia şi nu prin Ungaria. „Vor avea de ocolit mai mult, dar dacă faci un calcul tot ieşi în câştig, având în vedere amenzile de mii de euro pe care transportatorii le primesc”, a mai spus Dorin Pop.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Nadia Bodran ⋅