Stire

La Moneasa, Al VI-lea Congres Internaţional de Kinetoterapie

18.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Ieri, 17 octombrie 2008, în Organizarea Universităţi de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, s-a deschis la Moneasa, printr-o şedinţă festivă, al VI-lea Congres Internaţional de Kinetoterapie cu participare internaţională. Congresul a fost onorat de       oficialităţi judeţene, primarul comunei Moneasa şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului.

Din mediul academic, au onorat lucrările prof. univ. dr. Vasile Marcu, preşedintele Federaţiei Române a Asociaţiei de Kinetoterapie din România, prof. univ. dr. Creţu Antoneta, din partea Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, cadre universitare de la facultăţi cu profil de educaţie fizică şi sport din Iaşi, Bacău, Timişoara, Suceava, Cluj-Napoca, Galaţi şi Oradea. Congresul s-a bucurat şi de participarea mai multor delegaţii din străinătate precum Universitatea de Educaţie Fizică şi Sport din Republica Moldova, Macedonia, Ungaria şi Serbia, dar şi din Nigeria – prof. univ. Paul Lerri.

Avându-l ca preşedinte de onoare pe dl. prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al  Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, şedinţa, în plen, a fost moderată de doamna conf. univ. dr. Mirela Dan, prodecan al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

Temele centrale dezbătute în comunicări şi workshop-uri au abordat viitorul kinetoterapiei în România, conţinutul programelor de studii de licenţă şi masterat în kinetoterapie, problematica practicii kinetoterapeutice în ţara noastră.

Prezentă în mediul academic şi inclusă în Clasificatorul Ocupaţiilor din România, începând cu anul 1997, România beneficiază deja de peste 300 de kinetoterapeuţi cu pregătire academică superioară.

Federaţia Română a Asociaţiilor de Kinetoterapie, a fost deja prezentă la lucrările Confederaţiei Mondiale de Kinetoterapie, WCTP, atât la confederaţia francofonă, cât şi la cea balcanică de kinetoterapie.

Numeroşii practicieni prezenţi cu importante comunicări la congres, au abordat în temele prezentate aspecte privind: comportamentul profesional şi comunicarea cu clienţii, abilităţi şi aptitudini în kinetoterapie, etica şi deontologia kinetoterapeutică. S-a insistat asupra implementării dimensiunii europene în sistemele şi practicile de formare profesională a kinetoterapeuţilor, pe implementarea şi în ţara noastră a noilor cunoştinţe, echipamente şi tehnologii. Astăzi, asistenţa chinetică, profilactică şi de recuperare are un spectru larg de aplicare în toate domeniile medicale, începând de la chirurgie, pediatrie, boli reumatismale până la afecţiuni metabolice.

Participanţii la congres au exprimat ca şi doleanţă legitimă care va fi promovată legislativului din ţara noastră, Agenţiei Naţionale pentru Sport, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, necesitatea promovării unei legi a kinetoterapiei aşa cum se practică în toate ţările ale Uniunii Europene.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat: „Cel de-al VI-lea Congres de Kinetoterapie organizat de către Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Asociaţia Kinetoterapeuţilor din România are o semnificaţie deosebită, prin recunoaşterea efectelor biologice ale acestei discipline şi a modului de a pregăti pacienţii pentru a realiza dezideratele medicinei profilactice, care se adresează atât celor bolnavi, cât şi celor sănătoşi. Mă bucur că avem o prezenţă internaţională, iar cercetătorii şi chinetoterapeuţii autorizaţi vor putea să dezbată timp de două zile problemele actuale cu care se confruntă această disciplină”.      

Sursa: Glasul Aradului

Autor: (A.C.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/