Scandal rom?no-maghiar la Festivalul Vinului
18.10.2008 ⋅ 0 comentarii
Viţei la proţap, firgărui, cârnăciori, sarmale şi gulaş sunt doar câteva dintre mâncărurile pe care le puteţi consuma la un pahar de vin fiert în Parcul Eminescu. Aşa a început mult aşteptatul Festival al Vinului. Din păcate însă, farmecul sărbătorii a fost umbrit de un scandal politic „româno-maghiar” amplificat de o serie de controale dispuse, din câte se pare, de prefectul Gavril Popescu.
Cea de-a VI-a ediţie a reunit un număr de o sută de sortimente de vin, provenite atât de la podgoriile arădene cât şi din ţară. Deşi deschiderea oficială era programată de la ora 17.00, arădenii au apărut la festival cu câteva ore înainte pentru a ocupa un loc la masă şi de ce nu, a degusta primii vinul. Pe scenă au urcat pentru început în aplauzele celor prezenţi primarul Aradului, Gheorghe Falcă şi Reprezentanţii Ordinul lui European al Cavalerilor Vinului, printre care s-a aflat şi viceprimarul Levente Bognar. „Deschidem astăzi Festivalul Vinului şi dorim să avem respect faţă de podgoria noastră care este într-o mică concurenţă cu celelalte podgorii. Şi aşa cum au spus cei care se ocupă de acest domeniu, anul acesta este un an bun cu un vin mult, de calitate”.
Atmosfera s-a încins imediat, chiar dacă vremea a fost nefavorabilă. Frigul a fost potolit cu un pahar de vin fiert roşu şi o friptură pe măsură. Muzica bună a început să adune tot mai mulţi arădeni, spre satisfacerea comercianţilor care nu mai făceau faţă comenzilor. Mulţi dintre participanţi sunt clienţi vechi ai festivalului şi vin în fiecare an cu mare drag. „Am fost an de an. Venim atât pentru mâncare, cât şi pentru vin şi dacă şi muzica este bună nu ne mai vine să plecăm”, afirmă Mircea G, profesor.
Comercianţii încearcă să ţină pasul între ei şi au pus aproape aceleaşi preţuri la paharul de vin fiert. De exemplu un pahar de vin se vinde între 2 şi 3 lei, iar un litru între 7,5 lei şi 10 lei. „Este pentru prima oară când participăm la festival, deoarece de abia am apărut pe piaţa din Arad. Avem vin de Drăgăşani. După cât se vede arădenilor le plac astfel de petreceri, mai ales dacă este şi un vin bun”, afirmă Lordin Zaharia, administrator Casa Vinului.
Controale peste controale
Nici bine nu şi-au instalat comercianţii tarabele că au şi început controalele. Atât la produsele alimentare cât şi la acte. „Am trimis doi oameni să verifice produsele alimentare pentru a preveni arădenii de toxi-infecţie alimentară. Vom efectua controle pe toată durata festivalului” declară Dumitru Muscă, inspector şef OJPC. Şi Reprezentanţii Inspecţiei Sanitare şi-au făcut prezenţa la tarabe înainte cu mult de începerea festivalului. „Am început deja controalele. Deocamdată nu am găsit nimic în neregulă. Dar vom urmări permanent provenienţa alimentelor”, afirmă Mihai Ţârcuş, inspector şef al Inspecţiei Sanitară de Stat.
Deoarece a umblat vorba prin târg că aceste controale ar fi fost trimise intenţionat în zonă din motive politice de către prefectul Gavril Popescu am dorit să aflăm şi opinia dânsului. Contactat telefonic, acesta nu a răspuns la întrebarea adresată afrimând că dacă nu îi spunem cine a afirmat aşa ceva nu are ce discuta cu noi. Mai mult de atât, întrebat despre controalele respective şi primarul Aradului, Gheorghe Falcă a afirmat că oamenii au spus că acestea au fost trimise de către prefect. Pentru că s-au făcut abuzuri şi asupra echipei de maghiari prezente la festival, a trebuit să intervenă Consulul Maghiar. Acelaşi lucru este confirmat şi de către Ovidiu Balint, director al Casei de Cultură a Municipiului „Au fost controale dirijate pentru compromiterea festivalului. Organele de control sunt de ameninţare, nu de prevenire”.
Cu sau fără controale, Festivalul Vinului a fost o încântare încă din prima zi pentru sutele de arădeni care au îndurat frigul de afară pentru un pahar de vin şi o muzică populară de calitate. Şi cum vinul înseamnă sănătate, fericire şi bani, iubitorii de petrecere sunt aşteptaţi şi astăzi în Parcul Eminescu începând cu ora 10.00, când are loc deschiderea standurilor, urmată la ora 11.00 de concursul vinurilor. Petrecăreţii sunt aşteptaţi la ora 18.00 de către ansamblurile folclorice arădene dar şi de către cele din Serbia şi Ungaria.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Glasul_Aradului ⋅