Stire

La companiile de stat - Directorii vor c?ştiga mai puţin

24.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Guvernul României a  decis că salarizarea conducătorilor operatorilor economici cu capital majoritar sau integral de stat se va realiza în funcţie de ponderea subvenţiilor în veniturile acestor societăţi/companii şi de performanţele economice înregistrate.

Printre aceştia se numără şi directorii societăţilor care se află  în subordinea Consiliului Local Municipal  Arad. Actul normativ redefineşte noţiunea de contract de mandat, stabilind şi drepturile şi obligaţiile pe care trebuie să le respecte conducătorii acestor instituţii. Prevederile actului normativ se aplică în cazul conducerii regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acţionar unic sau majoritar, precum şi filialele acestora. Astfel directorul general/directorul va beneficia de o remuneraţie lunară acordată prin contractul de mandat, compusă din: o sumă fixă egală cu indemnizaţia acordată prin lege pentru funcţia de subsecretar de stat,  o sumă acordată în funcţie de importanţa activităţii, responsabilitatea funcţiei şi nivelul subvenţiilor, transferurilor, inclusiv celor de capital, rambursărilor de credite acordate.

Potrivit noilor prevederi, în contractul de mandat vor fi înscrise alte drepturi pentru director/director general, acordate prin similitudine cu cele din contractul colectiv de muncă aplicabil unităţii respective: concediu de odihnă şi indemnizaţia aferentă, diurnă şi cheltuieli de delegare în interesul serviciului, concediu medical conform legii şi zile libere plătite pentru sărbători legale, zile festive specifice, căsătorie, naşterea unui copil sau în caz de deces al unui membru de familie. De asemenea, directorului nu i se pot acorda prin contractul de mandat alte beneficii de orice natură, în afara celor menţionate.  Remuneraţia lunară a directorului general/directorului stabilită prin contractul de mandat este unică formă de recompensare în bani a activităţii depuse de persoana respectivă. Contractele de mandat se modifică în mod corespunzător astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2009, ceea ce poate însemna că celor care le expiră contractual la data de 1 decembrie, li se va modifica contractual la data respectivă.  Astfel, contractele încheiate până la data intrării în vigoare a Ordonanţei îşi păstrează valabilitatea până la data modificării acestora, dar nu mai mult de 31 decembrie 2008.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: (C.U.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/