Stire

Concurs hipic la Şepreuş

27.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Terenul de fotbal al comunei Şepreuş a fost, sâmbătă, gazda unui concurs de hipism, în care cai din judeţul Arad şi din oraşul maghiar Békéscsaba s-au întrecut în probe de obstacole, punând în evidenţă calităţile acestora.

Chiar dacă vremea rece şi vântul şi-au făcut simţită prezenţa, şepreuşenii, cu mic, cu mare au ţinut să ia parte la acest eveniment deoarece tradiţia creşterii cailor este strâns legată de comuna lor.

„Este prima ediţie care are loc în comuna noastră. Creşterea cailor este o tradiţie a Şepreuşului, dar dezinteresul tinerilor a făcut ca ea să dispară, având în vedere că ultima manifestare de acest gen a avut loc înainte de ’44. Dorim să continuăm şi pe viitor promovarea unor asemenea manifestări şi să le cumulăm cu alte evenimente, să nu fie doar un simplu concurs hipic. De anul viitor intenţionăm să includem astfel de concursuri hipice în cadrul sărbătorii Şepreuşului”, a declarat primarul din Şepreuş, Simion Incicău.

Caii, împreună cu cei 15 concurenţi au făcut deliciul publicului prezent pe terenul de fotbal, prin cele patru probe: probă de cai şi călăreţi începători, parcurs de un metru cu baraj, parcurs dificultate progresivă şi parcurs demonstrativ dificultate mare. Cele trei cluburi participante, Hanyecz Hipo Club Iratoş, Bogart Team (Ungaria) şi Romsilva Arad, au prezentat cai pur sânge arab şi pur sânge englez.

Chiar dacă premiile au fost modice, atât concurenţii cât şi cei prezenţi, au avut parte de muzică populară şi voie bună în compania lui Tinu Vereşezan, concert sponsorizat de senatorul Aurel Ardelean. Senzaţia concursului a fost o tânără concurentă de 11 ani care a primit două premii, iar senatorul PD-L Aurel Ardelean, prezent la eveniment, a ţinut s-o premieze cu 300 de lei.

O zi deosebită pentru şepreuşeni, la care nu au lipsit nici gustările, nici muzica, i-a făcut pe aceştia să-şi reamintească de duminicile în care bunicii şi străbunicii lor organizau concursuri de cai şi de atelaje în comună. „A fost o zi specială pentru noi. În timp ce în alte zone ale judeţului cultivarea cerealelor era principala sursă de venit, la Şepreuş, creşterea cailor reprezenta afacerea de bază a locuitorilor”, a concluzionat primarul Simion Incicău. „Cândva calul era tradiţional în Câmpia de Vest, unde agricultorii se foloseau foarte mult de cal. Aşa s-a încetăţenit, în această parte a ţării, respectul faţă de cal şi munca pe care o desfăşoară împreună cu stăpânul său. Şepreuşenii au fost încântaţi să vadă o expoziţie de cai de rasă din Ungaria”, a declarat senatorul Aurel Ardelean, candidat al PD-L pentru Senatul României.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Todor ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro