Stire

Coroane, fanfară şi defilări - Zi de sărbătoare pentru Armata Rom?nă

27.10.2008 ⋅ 0 comentarii

Piaţa Avram Iancu a fost, după tradiţia cu care ne-am obişnuit deja, gazda oficialităţilor locale,  militarilor, veteranilor de război şi civililor care s-au adunat, în data de 25 octombrie, la cinstirea Ostaşului Român şi totodată a contribuţiei Armatei în clipe de cumpănă, care ne-au marcat istoria.

Astfel, împreună cu ofiţerii arădeni, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, Nicolae Ioţcu, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad şi multe alte oficialităţi locale au depus câte o coroană la Statuia Ostaşului Român, păstrând astfel tradiţia unei zile atât de importante în istoria noastră. Cel mai impresionant moment a fost cel în care veteranii de război şi-au cinstit camarazii căzuţi pe front, cu o coroană de flori şi un salut militar.

 „Desfăşurarea evenimentului a avut două părţi. Prima şi cea de deschidere s-a desfăşurat la ora 10,00, în Piaţa Avram Iancu, unde s-a oficiat ceremonia religioasă şi cea oficială, după care a urmat depunerea de coroane la Monumentul Eroilor. A doua parte s-a derulat în cursul serii, începând cu ora 20,00, la Cercul Militar din Arad, cu o serată  dedicată Armatei Române, ca reînnoire a unei vechi tradiţii, la iniţiativa garnizoanei”, a declarat Mihai Moneanu, purtătorul de cuvânt al Batalionului 191 „Colonel Radu Golescu” din Cetatea Aradului. Ceremonialul din Piaţa Avram Iancu s-a încheiat cu defilarea soldaţilor şi a Fanfarei Armatei din Arad.

Din punct de vedere istoric, ceea ce cinstim în această zi de sărbătoare este rolul determinant pe care l-a jucat Armata Română atât în ultimele zile ale celui de-al doilea Război Mondial, la 25 octombrie fiind eliberată simbolic ultima brazdă de pământ românesc de sub jugul fascist dar şi misiunea Armatei în perioada postbelică şi în zilele tensionate ale Revoluţiei din decembrie 1989, ca instituţie fundamentală a statului. Dar,  a mai reprezentat, pe lângă încărcătura simbolică pe care o are, şi venerarea tuturor veteranilor de război dar şi a ofiţerilor trecuţi în rezervă. Cei mai fericiţi de celebrarea Zilei Armatei Române au fost veteranii de război. Pentru ei această zi de sărbătoare a însemnat ca măcar o dată pe an să-şi primească laudele şi atenţia cuvenită din partea societăţii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Roxana Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro