Stire

Mormintele au fost presărate cu flori şi lacrimi

03.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Arădenii au dus de Ziua Morţilor în cimitire mii de flori, lumânări şi pachete cu mâncare. Putem spune că, pentru o zi, locurile de veci au prins viaţă.

Familiile şi prietenii i-au plâns pe cei care nu mai sunt printre noi. Se spune că în noaptea Luminăţiei cum mai este numită această zi, sufletele celor plecaţi se întorc în mijlocul celor dragi. De aceea, 1 noiembrie e ziua când o mare parte a românilor, indiferent de religie, merg la cimitir să pună flori şi lumânări pe mormintele celor dispăruţi.

Se spune că valoarea unui om constă nu doar în importanţa pe care o dă vieţii, ci şi a respectului faţă de memoria celor care nu mai sunt. „De joi am venit la cimitir pentru a curăţa mormântul. Am smuls buruienile, am măturat, am spălat crucea. Am făcut toate acestea pentru ca astăzi (n.r. sâmbătă) să pun lumânările şi florile pe loc curat. Mi-am pierdut soţul acum 15 ani, însă nu l-am uitat niciodată”, spune  Doina cu lacrimi în ochi.

Odată cu lăsarea serii cimitirele au devenit luminate. Oamenii au stat ore întregi la căpătâiul celor decedaţi, doar picăturile de ploaie i-au făcut să părăsească cu tristeţe mormintele. 

„Lumea cerşetorilor”

Această zi este binevenită şi pentru cerşetori. Este singura zi din an în care primesc mâncare şi băutură pe săturate. Cimitirele arădene au fost luate cu asalt de oamenii făr[ adăpost, care nu au trebuit decât să treacă pe lângă morminte şi să spună „Dumnezeu să îl ierte”.

Oamenii întotdeauna dau de pomană de Ziua Morţilor, mai ales celor care au nevoie. „Se spune că pomana adevărată este aceea pe care o dai la omul flămând. Întodeauna aduc pachete pentru ei.  Ştiu că sunt aici şi  în fiecare an     mă caută”, afirmă tanti Viorica cum o strigă cei fără adăpost. Dar, cum oamenii dau în acestă zi băutură din belşug, şi cei cu patima paharului străbat cimitirele.

Sărbătoare catolică

Sărbătoarea şi ceremonia de sâmbătă sunt de origine catolică. Însă cu timpul s-a transformat, în „Ziua Morţilor”, fiind numită în unele zone şi „Luminăţia”. În timp, acest obicei al cinstirii celor trecuţi în nefiinţă a fost adoptat şi de ortodocşi, de luterani şi unitarieni, fiind acum o sărbătoare care adună în jurul mormintelor zeci de mii de credincioşi. Chiar dacă este o sărbătoare catolică, „Ziua morţilor” este celebrată şi de preoţii ortodocşi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul morţilor.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/