Stire

Parcări insuficiente şi şoferi indisciplinaţi

06.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Arădenii se confruntă în continuare cu lipsa parcărilor, chiar dacă sistemul cu plată funcţionează. Din cauza lipsei spaţiului de staţionare cu maşina, majoritatea conducătorilor auto aleg să parcheze autoturismul în locuri nepermise, fapt care duce la ridicarea autoturismului şi la aplicarea amenzilor. De la începutul anului şi până în momentul de faţă s-au ridicat 381 de vehicule staţionate neregulamentar şi încă 78 de autovehicule abandonate. Pentru cele din urmă s-au prezentat pentru recuperare doar nouă persoane. Cei care au luat amendă şi li s-a ridicat autoturismul pentru parcare necorespunzătoare au aceeaşi explicaţie pentru gestul făcut. „Nu aveam unde să o parchez. Totul este ocupat”.

Doar 1.800 de locuri

 Sistemul de parcare cu plată, „ParkAr“, se aplică pe 46 de străzi din oraş şi oferă 1.800 de locuri de parcare. Insuficient pentru miile de autoturisme care, opresc, zilnic, în centrul oraşului dar şi pe străzile din proximitate.  Deoarece lipsa  parcărilor este o problemă majoră la comanda municipalităţii s-a realizat un studiu în centrul oraşului  şi s-a constatat că există un deficit de peste 4.000 de locuri de parcare.  Cei mai nemulţumiţi sunt şoferii care plătesc abonament ca să îşi parcheze maşina în faţa casei, dar nu au loc pentru că spaţiul este ocupat de alţi participanţi la trafic, care, de cele mai multe ori parchează şi pe locul taximetriştilor.  

Investitorii pot salva oraşul

 Subiectul privind parcările a fost discutat de mai multe ori de către autorităţile oraşului şi s-a constatat că o soluţie la criza parcărilor ar fi amenajarea unor spaţii subterane. Municipalitatea este dispusă să pună la dispoziţia unui investitor spaţiul de sub Piaţa Avram Iancu, unde ar putea să se amenajeze o parcare subterană şi spaţii comerciale, care să susţină investiţia.  Conform declaraţiilor oficialităţilor, o astfel de parcare  ar costa în jur de 10 milioane de euro. „Firma care va amenaja parcarea va putea să amenajeze spaţii comerciale pe care să le închirieze ca să-şi recupereze investiţia“, a declarat Corina Drăgici, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei.  De asemenea, este absolut necesară  şi construcţia unei parcări în zona Palatului de Justiţie unde, zilnic, se înregistrază o aglomeraţie de nedescris.

Un nou sistem de plată

Primăria municipiului Arad se află în tratative avansate cu o firmă de specialitate care va propune un proiect privind sistemul de plată. Conform proiectului, şoferul va trimite un mesaj cu datele de identificare a autovehicolului, dar şi timpul de staţionare, iar operatorii le vor introduce în baza de date. Aradul va fi primul municipiu din ţară în care va fi pus în aplicare acest sistem de plată a timpilor de staţionare în parcare. La ora actuală Municipiul Arad numără peste 100.000 de autoturisme.

Regulamentul de parcare în oraşul de pe Mureş a fost conceput împreună cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere după un studiu de fluidizare a traficului în oraş. Acesta a fost prevăzut şi în proiectul de infrastructură creditat cu 20 de milioane de euro de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Amenzi usturătoare

 Şoferii care parchează maşinile în locurile special amenajate fără să scoată bilet, primesc o amendă de 30 de lei.  În centru (zona A) parcarea pentru un sfert de oră costă 20 bani, pentru jumătate de oră 50 bani şi 1 leu pentru o oră, iar pentru parcarea pe străzile lăturalnice, adică în zona B, şoferii trebuie să scoată din buzunar pentru un sfert de oră 10 bani, 40 de bani pentru jumătate de  oră şi 1 leu pentru o oră.  Cei care nu găsesc un loc liber în locurile special amenajate şi parchează neregulamentar trebuie să scoată din buzunar pentru recuperarea maşinii (dacă aceasta a fost ridicată) suma de 100 de lei pentru  taxa de ridicare, 80 de lei pentru transport şi 4,16 lei pentru fiecare oră de depozitare. Titularul autoturismului va intra din nou în posesia lui abia după ce achită această sumă (maşina nu poate fi ridicată de altă persoană în afara titularului decât cu procură). Şoferii care parchează neregulamentar trebuie să fie atenţi în această perioadă între orele 8.00 -17.00 deoarece în acest interval se ridică maşinile depistate, iar până la ora 21 pot merge să le recupereze de la depozitul din Micălaca. În acest an de la cei care nu au vrut să respecte regulile s-a încasat suma de 81 de mii de lei.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/