Stire

Primarii din judeţ se tem că vor ?ncheia anul cu datorii

07.11.2008 ⋅ 0 comentarii

La ultima alocare de fonduri a Guvernului, din cele aproape 80 de primării din judeţul Arad, doar 15 au primit bani, şi majoritatea pe proiecte pentru utilităţi. În tot acest timp, cei mai mulţi dintre edilii şefi din judeţ ar avea nevoie de fonduri consistente, unii neavând putere financiară nici măcar pentru a-şi achita facturile la iluminatul public, încălzirea la şcoli sau salariile angajaţilor.

Unele primării au primit anumite sume de bani şi de la Consiliul Judeţean Arad. Cu toate acestea, pentru că anul acesta alocările de fonduri de la Guvern au fost aproape nesemnificative, cel puţin pentru judeţul nostru, unii primari se tem că nu le vor ajunge banii, pentru a-şi plăti toate datoriile, până la sfârşitul anului.

Viorel Enache, primar Sântana: „Nu o să ne ajungă banii până la sfârşitul de an. Mai avem nevoie de bani pentru profesori, asistenţii sociali, însoţitorii de persoane cu handicap, angajaţii primăriei. Am mai avea nevoie de fonduri şi pentru combustibil, încălzirea în şcoli, iluminatul public şi multe alte utilităţi...”

Gheorghe Burdan, primar Chişineu-Criş: „Nu stăm bine deloc cu bugetul. De aceea nici nu am mai elaborat proiecte, pentru că nu am avut acoperire... Aşteptăm acum să primim cinci miliarde de lei pentru terenul de sport. Ne bazăm mai mult pe fonduri nerambursabile, ca să nu încărcăm comunitatea dacă nu sunt bani.”

Nicolae Mehelean, primar Ineu: „Nu am primit nici un ban de la Guvern. Am primit de la Consiliul Judeţean Arad două miliarde de lei. Mai avem nevoie de bani pentru că trebuie să suportăm TVA-urile. Am mai avea nevoie de bani pentru încălzirea la şcoli. În total, aproximativ 5,2 miliarde de lei am avea nevoie. Cu salariile angajaţilor stăm bine şi vor reuşi să le plătim dacă nu apar alte disfuncţionalităţi. Trebuie să avem grijă cum gestionăm bugetul. Niciodată nu am avut speranţe prea mari cu banii pe care îi vom primi. Întotdeauna am încercat să asigurăm finanţele din sursele noastre.”

Iosif Retter, primar Pâncota: „Am primit două miliarde de lei de la CJA pentru modernizarea noului sediu al Casei de Cultură, pentru că pe cea veche am retrocedat-o, proiectul SAMTID introducerea apei la Măderat, canalizare şi staţie de epurare nouă. Mai avem de plătit iluminatul public, pe care l-am modernizat şi îl achităm în cinci rate. Guvernul nu ne-a dat nici un leu...”

Vasile Ciceac, primar Nădlac: „Nu avem probleme financiare. Singurul lucru care ne deranjează este faptul că nu ni s-au atribuit fondurile pentru campusul şcolar. Avem, anul acesta, restanţe de 27 de miliarde de plătit constructorului, pentru că a lucrat în avans, bani pe care trebuia să îi primim deja. Construcţia campusului a început în ianuarie, investiţia se ridică la 7,5 milioane de euro, adică 230 de miliarde de lei vechi. Din toată această sumă ni s-a alocat abia 26 de miliarde de lei de la bugetul de stat şi ar mai fi trebuit să primim încă 27 de miliarde pentru acest an. Ministerul Educaţiei, din câte se vede nu îşi onorează contractele. Ca să nu mai zic că prin ordonanţă de guvern nu am primit mai nimic anul acesta.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro