Afecţiunile de sezon, ?n scădere
08.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Raportat la ultimii cinci ani, evoluţia infecţiilor de căi respiratorii superioare este în scădere în judeţul Arad. Evoluţia afecţiunilor de sezon este monitorizată de la sfârşitul lunii octombrie până în luna aprilie a anului următor 2009. Acest lucru se face prin prelucrarea rapoartelor primite de la furnizorii de servicii medicale. Evoluţia complicaţiilor prin pneumonii, bronhopneumonii până la această dată este sub media ultimilor cinci ani. Valorile maxime aşteptate, în care virusul va fi mai puternic, se referă la perioada 5 decembrie 2008 – ianuarie 2009 şi martie – aprilie a aceluiaşi an.
Gripa nu a venit încă
În ceea ce priveşte evoluţia gripei în acelaşi interval de timp cu a ultimilor cinci ani, este zero. Apariţia gripei este aşteptată însă în săptămânile 3-4 ale anului 2009 şi lunile martie-aprilie ale aceluiaşi an. Diagnosticul gripei implică obligatoriu izolarea şi identificarea virusului gripal la pacient, semnele clinice de boală nefiind patognomonice. Virusul gripal se transmite cu uşurinţă, calea cea mai răspândită de transmitere a infecţiei este prin picăturile minuscule de salivă eliminate de bolnavi în timpul respiraţiei sau în timpul accesului de tuse, picături ce pot fi purtate la distanţă de curenţii de aer. Severitatea bolii depinde de o serie de factori favorizanţi, cea mai importantă fiind starea generală de sănătate, vârsta (grupele de risc sunt copiii şi persoanele în vârstă), precum şi contactul anterior cu virusul gripal.
Vaccinarea antigripală
Vaccinarea antigripală reprezintă o metodă eficientă de protecţie împotriva infecţiilor cu virusurile gripale şi se recomandă în principal grupelor de risc, după un prealabil consult medical, deoarece vaccinarea nu trebuie facută sub nici o formă dacă persoana respectivă are deja gripă sau o altă infecţie acută respiratorie. Simptomele gripei sunt tuse seacă, strănut, nas înfundat, rinoree, dureri de gât. Aceste simptome apar rapid, de la câteva ore, la trei zile. Faţă de simptomele caracteristice formei medii de gripă, la forma severă apar semne de encefalopatie (stări psihotice, acces convulsiv, halucinaţii), vărsături. În cazul formei maligne a gripei, apare pericolul serios de deces, mai ales pentru bolnavii din grupele cu risc crescut. Se recomandă populaţiei aceste vaccinări, fiind produse biologice şi stimulează puternic imunitatea, nu au reacţii adverse, iar inocularea se efectuează cu instrumente de unică folosire.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian Cotuna ⋅