Aproape 80% din profesorii arădeni nu vor grevă
08.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Referendumul prin care bugetarii din învăţământ, care fac parte din Sindicatul Liber din Învăţământul Arădean, au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu greva generală programată în data de 18 noiembrie, a scos la iveală un rezultat surprinzător: 77, 21% nu vor grevă. Doar 22, 79% au răspuns afirmativ la greva generală, prin care profesorii cer majorarea salarială.
La referendum au participat 2.000 de persoane, atâtea cât fac parte din SLIA. „Mai mult, membrii sindicatului nostru nu au fost de acord nici măcar cu greva de avertisment programată pe data de 10 noiembrie. Rezultatele votului au fost şi aici covârşitoare împotriva grevei: 63, 36% şi-au manifestat dorinţa de a nu participa la grevă. În aceste condiţii, pe baza Legii 168, sindicatul nostru nu va lua parte la nici una dintre aceste greve“, ne declară prof. Maria Buruc, liderul SLIA. În acest sens, salariaţii unităţilor de învăţământ arădene se vor împărţi în două: cei care sunt pentru grevă şi cei care vor o altă cale de soluţionare a problemei. Printre motivele profesorilor de a refuza greva se numără şi nota trimisă de Ministrul Educaţiei tuturor Inspectoratelor Şcolare din ţară prin care se atrage atenţia că pe perioada grevei, raportul de muncă este suspendat pentru angajaţii care participă la acţiunile de protest.
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Anton Anton, a solicitat inspectoratelor şcolare să se asigure că toţi cei care au fost în grevă nu vor beneficia de drepturile salariale corespunzătoare.
Se vor adresa Instanţei
Într-o altă ordine de idei, liderul SLIA consideră că „participarea la grevă nu va face altceva decât să-i pună într-o imagine proastă pe profesori. Nu vrem să intrăm în jocurile lor politice. Considerăm că putem obţine şi altfel această mărire salarială. Oricum, acest drept l-am câştigat în urma unui vot. Suntem într-un stat de drept, iar legile trebuiesc respectate. Dacă legea salarizării nu va fi aplicată, vom acţiona decizia în judecată. Putem oricând să facem acest lucru, deoarece legea există deja“. Mihai Nicolae este profesor de matematică la Grupul Şcolar „Atanasie Marienescu“ din Lipova. Este unul dintre cei 64% dintre profesorii acestei şcoli care s-au împotrivit grevei. „Totul este o joacă politică, în care sindicatele din învăţământ sunt prinse la mijloc. Legea de majorare a salariilor a fost dată de către politicieni, astfel încât să fie rezolvată tot de către ei. Dacă nu se va rezolva, noi vom apela la instanţele de judecată. Refuzăm categoric să fim masa de manevrare politică a politicienilor“, ne declară Mihai Nicolae.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian Cotuna ⋅