Stire

Profesorii, ?n grevă de avertisment

10.11.2008 ⋅ 0 comentarii

După ce toată săptămâna trecută majoritatea personalului bugetar din unităţile şcolare a purtat panglici sau ecusoane în semn de protest, astăzi are loc prima grevă de avertisment. Între orele 12.00 - 14.00, profesorii care au semnat pentru grevă vor intra la cursuri, însă nu vor preda nimic. În acelaşi timp, la Bucureşti va avea loc, începând cu ora 11.00, organizarea unei pichetări a sediului Parlamentului care va dura până la ora 14.00. Dascălii vor să îşi impună punctul de vedere pentru a obţine salariile mărite cu 50 de procente, aşa cum le-au fost promise. Tot astăzi, în timpul pichetării de către profesori la Parlamentului, în plenul Senatului se va discuta despre legea care prevede majorarea salariilor profesorilor cu 50%. La Arad, nu toţi profesorii vor intra în grevă. Personalul didactic aparţinător Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean îşi va ţine orele în mod normal. „Aproximativ 80% dintre membrii noştri de sindicat au votat împotriva grevei de avertisment, cât şi a celei generale. Astfel, noi nu vom lua parte la această grevă“, ne declară prof. Maria Buruc, liderul SLIA. Dacă vor fi situaţii în care în aceeaşi şcoală sunt profesori care fac parte şi din sindicatul aflat în grevă şi din cel care nu protestează, elevii vor rămâne în clasă sub supraveghere pe durata orelor. Pentru a şti exact cine şi unde face grevă, elevii şi părinţii sunt sfătuiţi să se informeze de la avizierele şcolilor unde sunt afişate aceste informaţii.  

Urmează greva generală

Dacă nici în urma acestei greve de avertisment, sindicatele şi Guvernul nu vor cădea la o înţelegere, atunci din data de 18 noiembrie, profesorii vor intra în grevă generală pe termen nedeterminat. Ministerul Educaţiei a informat însă profesorii, prin Inspectoratele Şcolare, că orele neţinute din timpul protestelor nu le vor fi plătite. „La calendarul acţiunilor de protest, stabilite de membrii Colegiului Naţional al sindicatului nostru, au aderat şi celelalte federaţii sindicale din învăţământ, ceea ce ne determină să avem convingerea că numai prin acţiuni comune putem reuşi“, ne declară prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean.

 Totuşi, semne bune greva are

În privinţa legii de uniformizare a salariilor bugetare, Guvernul a ajuns, totuşi, la o înţelegere cu sindicaliştii. Săptămâna aceasta va fi semnat un acord în acest sens. Vor avea de câştigat, în primul rând, bugetarii cu lefuri mici. Pentru aceştia sunt prevăzute creşteri salariale mult mai consistente, astfel încât diferenţa dintre venitul minim şi cel maxim să fie mult redusă. Toţi actorii implicaţi în aceste negocieri au fost de acord că bugetarii cel mai prost plătiţi trebuie să fie primii pe lista majorărilor salariale. Astfel, angajaţii remuneraţi cu lefuri cuprinse între 600 şi 1.000 de lei vor beneficia de un plus de 20-25 de procente la salariu. Nu s-a căzut însă de acord asupra datei când va fi aplicată majorarea. Sindicatele solicită aplicarea majorării de la 1 noiembrie, dar Guvernul spune că nu poate mai devreme de 1 ianuarie 2009. Legea prevede diferenţierea salariilor, în funcţie de domeniul de activitate şi de complexitatea muncii. Astfel, se va creea o nouă ierarhie a salariilor de bază. Creşterile salariale prevăzute de lege vor fi eşalonate, până în 2013. Ministrul Muncii a declarat că vrea să facă ordine şi în listele de sporuri şi bonusuri, astfel încât acestea să fie limitate la maxim 30-40 la sută din salariu. De prevederile noii legi vor beneficia aproximativ un milion de angajaţi.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/