Trei mii de profesori au intrat ?n grevă
11.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Majoritatea unităţilor şcolare din municipiul şi judeţul Arad au fost ieri în grevă de avertisment, între orele 12.00 - 14.00. În intervalul celor două ore, cadrele didactice au intrat la clasă şi au supravegheat elevii, fără a desfăşura însă vreo activitate didactică. Numărul celor care au fost în grevă de avertisment se ridică undeva la 3.000 de profesori şi personal didactic auxiliar. Motivul principal al acestei acţiuni de protest îl reprezintă faptul că Guvernul României refuză să aplice Legea privind creşterile salariale pentru personalul didactic, în condiţiile în care aceasta a fost votată în unanimitate de Camera Deputaţilor, a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost promulgată de preşedintele României.
Deşi numărul celor care au semnat pentru grevă a fost mult mai mare de 3.000, aceştia au ales totuşi să nu recurgă la o astfel de manifestare. Unul din motivele principale îl constituie faptul că ei nu sunt plătiţi pe perioada grevei. O altă categorie care nu a participat la grevă sunt membrii Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean, al cărui preşedinte este prof. Maria Buruc: „Profesorii din sindicatul nostru s-au prezentat în mod normal la ore şi şi-au ţinut cursurile. Peste 80% dintre ei au votat la referendum împotriva participării atât la greva de avertisment cât şi la greva generală organizată pe data de 18 noiembrie. Asta nu înseamnă însă că nu sunt de acord cu majorarea salarială, ci pur şi simplu consideră că există şi alte căi prin care se poate obţine aceasta“.
Nu se mai poate da înapoi
De cealaltă parte, în unităţile şcolare în care Sindicatul Democratic din Învăţământ Arad are structuri sindicale, peste 60% dintre salariaţi s-au aflat în grevă de avertisment. La Colegiul Economic, de exemplu, din totalul cadrelor didactice, doar două au refuzat să participe la grevă. Prof. Daniela Gavra, liderul sindical al Colegiului Economic ne-a declarat că „92 de cadre didactice au ţinut greva de avertisment. Ei au intrat la clasă dar nu au susţinut activitate didactică“. Unul dintre aceştia, Ion Chera, profesor de drept şi legislaţie, ne-a declarat: „Suntem în grevă pentru că ne dorim ca acest guvern să se trezească la realitate. Trebuie să ne mărească salariile, altfel nu se mai poate. Dacă nu acceptă, învăţământul este în pericol. În situaţia actuală, chiar dacă am dori să-l înţelegem pe premier, nu mai putem. Acum o lună s-a rectificat bugetul pentru a se mări salariile magistraţilor, care şi aşa erau foarte mari. Numai acum trei săptămâni, s-au mărit salariile preoţilor; a agenţilor la fel; ce să mai vorbim de lefurile parlamentarilor, care cresc fără încetare?! În aceste condiţii, cine poate să mai înţeleagă Guvernul?“ Nici profesorii de la Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta“ nu s-au arătat prea înţelegători cu Guvernul. „55 de cadre didactice împreună cu alte zece de personal didactic auxiliar, au fost în grevă de avertisment. Totuşi, au existat şi şase persoane care şi-au manifestat dorinţa de a nu începe greva, deşi fac parte din acelaşi sindicat“, ne-a declarat Cristian Păulişan, liderul SDIA al Colegiului „Elena Ghiba Birta“. Printre unităţile şcolare care au refuzat să participe la greva de avertisment s-au numărat Liceul Pedagogic şi Colegiul Naţional „Moise Nicoară“.
70% pentru greva generală
Preşedinte SDIA, prof. Dănuţ Ieneşescu ne-a declarat că „peste 70% din membrii noştri de sindicat şi-au exprimat opţiunea de a intra în greva generală pe termen nelimitat începând cu 18 noiembrie 2008. Programul acţiunilor de protest a cărui derulare a început în urmă cu o săptămână, nu are nici un fel de conotaţie politică. Sunt acţiuni prin care salariaţii din educaţie îşi exprimă dezaprobarea în legătură cu atitudinea denigratoare a guvernului faţă de această categorie profesională. Nu în ultimul rând, colegii noştri se simt deranjaţi de situaţia creată prin politica guvernului de învrăjbire a diferitelor categorii socio-profesionale din sectorul bugetar, precum şi de faptul că în ultima perioadă, în mai multe unităţi şcolare apar întârzâieri la plata lunară a salariilor. De asemenea, membrii noştri de sindicat, categoria personal nedidactic, pe bună dreptate sunt nemulţumiţi de salariile mici pe care le primesc şi pentru faptul că la această oră nici nu este în discuţie o majorare salarială“.
Majorarea salarială aprobată de Senat
Ordonanţa care amână majorările salariale a fost respinsă în Senat. Decizia finală în privinţa ordonanţei va fi însă luată de deputaţi, în plen. Ordonanţa respinsă prevede amânarea majorării cu 50 % până în aprilie. Ministrul de Finanţe, Varujan Vosganian, a solicitat partidelor în plenul Senatului să aprobe amânarea majorării salariilor invocând motivul că mărirea salariilor ar duce la inflaţie şi stagnare economică. Vosganian a declarat la şedinţa comisiilor reunite de muncă şi învăţământ că dacă Ordonanţa Guvernului este respinsă, atunci se va împiedica corelarea salariilor mari cu cele mici din învăţământ, ceea ce îi defavorizează pe profesorii cu salarii mici. Vosganian a mai propus ca membrii comisiilor, care sunt profesori universitari să se abţină de la vot. „Propun ca profesorii universitari să se abţină de la vot, fiindcă se găsesc în conflict de interese“, a declarat Vosganian. Reacţiile la această propunere nu s-au lăsat aşteptate, cei vizaţi dezaprobând la unison propunerea ministrului de Finanţe. Dezbaterea Ordonanţei în Camera Deputaţilor ar fi inutilă dacă astăzi, Curtea Constituţională ar admite sesizarea Avocatului poporului în privinţa a ceea ce a considerat ca fiind neconstituţională Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care s-au blocat creşterile salariilor dascălilor.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian Cotuna ⋅