Liste pentru un Parlament curat
12.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Două liste cu parlamentari consideraţi a avea probleme au apărut, în aceeaşi zi, lansate de trei ONG şi Coaliţia pentru o Guvernare Curată. Pe acestea apar şi numele unor parlamentari din Arad, candidaţi pentru un nou mandat. Ne mărginim să facem publice aceste nume, fără a comenta argumentaţia pentru care au ajuns pe cele două liste şi care, în aproape toate cazurile, este cel puţin discutabilă.
Ghid al alegătorului uninominal, pregătit de trei ONG
Trei ONG au pregătit un aşa-zis Ghid al alegătorului uninominal, care prezintă o listă a aşa-zişilor candidaţi incompatibili cu funcţia de parlamentar. Este o idee inspirată din experienţa Coaliţiei pentru un Parlament Curat, de acum patru ani. Iniţiativa aparţine organizaţiilor ActiveWatch-Agenţiei de Monitorizare a Presei (AMP), Asociaţia Pro Democraţia (APD) şi Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţii (CRJI).
Din judeţul Arad, pe prima listă de „candidaţi dubioşi” (deoarece iniţiatorii spun că aceasta va fi făcută publică, în trei reprize, cu ritm de apariţie săptămânal), apar următorii parlamentari:
Partidul Social Democrat – Partidul Conservator
Vasile Dănuţ Ungureanu: Este iniţiatorul propunerilor de castrare a CNSAS, adică al amendamentelor prin care mai multe categorii de colaboratori ai Securităţii (foşti activişti de partid, ONG-işti, preoţi, jurişti etc.) ar urma să fie exceptaţi de la verificare iar numărul membrilor instituţiei restrâns.
Ioan Biriş: Ioan Biriş este acuzat de Grupul pentru Reformă Universitară (Universitatea de Vest) de activism PCR şi colaborare cu Securitatea.
Partidul Naţional Liberal
Alexandru Tiberiu Dekany: Este urmărit penal de DNA, pentru abuz în serviciu, împreună cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă. Acesta din urmă e acuzat de luare de mită, după ce cinci hectare ale Primăriei au ajuns în proprietatea unei firme private. Dekany a fost delegatul lui Falcă în comisia de atribuire a terenului.
Mihai Calimente: A fost condamnat la zece luni de închisoare în 1989, pentru infracţiuni de operare cu mijloace de plată străine şi operaţiuni cu metale preţioase.
Partidul Democrat-Liberal
Gheorghe Feieş: Fost membru UTC, a fost membru în PRM, apoi în Partidul Popular. Ca primar al Sebişului, între 1996 şi 2000, a acumulat datorii imense, lăsând Primăria cu bugetul golit şi clădirea fără curent electric.
Partidul România Mare
Nicoară Creţ: Migrator politic alternativ: PDSR, PRM, PSD, acum iar PRM.
Lista a fost întocmită în urma rapoartelor unor jurnalişti de investigaţii din toate judeţele ţării, cărora iniţiatorii le conservă anonimatul. Însă, în rapoartele jurnaliştilor de investigaţii există şi neconcordanţe şi inexactităţi privind unii dintre candidaţi.
Altă listă cu alţi „dalmaţieni”
Ieri, spre seară, Coaliţia pentru o Guvernare Curată a publicat lista candidaţilor consideraţi „cu pete”, cu 236 de nume din întreaga ţară, principalele criterii ale selecţiei fiind eventualele acţiuni împotriva statului de drept şi existenţa unor probleme cu justiţia. Coaliţia reuneşte mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Cartel Alfa, Societatea Academică din România, Societatea Timişoara, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House România, Centrul pentru Jurnalism Independent. Deocamdată lista este provizorie, în dreptul numelor multor candidaţi nefiind trecut nici un motiv pentru care electoratul ar trebui să evite să-i voteze. De altfel, pe site există o invitaţie formală ca toţi cei care ştiu ceva despre un candidat să se adreseze Coaliţiei şi să-i „toarne”.
Pe listă, în judeţul Arad se află Lia Ardelean – Alianţa PSD+PC, Vasile Ioan Dănuţ Ungureanu – PSD, Aurel Ardelean – PD-L, Mihăiţă Calimente – PNL, Cristian Stragea – PNL, Andrei Gheorghe Kiraly – UDMR.
Despre Lia Ardelean se consideră că ar fi avut acţiuni contra statului de drept, adică a votat amendamentele care au limitat prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate şi a votat în 2006 proiectul de lege prin care procurorii şefi sunt propuşi de CSM în loc de ministrul justiţiei şi nici nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.
Vasile Ioan Dănuţ Ungureanu se află pe listă pentru că nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.
Aurel Ardelean, deşi a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008 se află pe lista celor „cu pete” pentru simplul motiv că a mai fost în trecut pe listele Coaliţiei.
Mihăiţă Calimente a avut acţiuni contra statului de drept, adică a votat amendamentele la legea privind sancţionarea faptelor de corupţie prin care se elimină din rândul faptelor penale acordarea creditelor cu încălcarea normelor de creditare şi folosirea acestora în alt scop decât cel declarat şi nici nu a semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.
Cristian Stragea şi Andrei Kiraly au ajuns pe „lista neagră” pentru că nu au semnat Pactul pentru Statul de Drept 2008.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Sorin Trocan ⋅