Stire

Scandal la Gurba - Directorul vrea o bucată din şcoală

12.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Actualul director al şcolii din Gurba (comuna Şicula) a pus gând rău instituţiei pe care o conduce. Cum mai are doar un an până la pensionare, directorul Şandru Miron nu vrea să iasă în pensie cu mâna goală, ci cu o bucată din clădirea şcolii – mai exact cu 690 de metri pătraţi din totalul celor 2.877 de metri pătraţi pe care îi deţine şcoala.

În urmă cu 12 ani, acesta a făcut o cerere adresată Consiliului Local Şicula, în care solicita construirea unui garaj şi a unei anexe pentru lemne (în apropierea locuinţei de serviciu pe care o avea deja). În această locuinţă de serviciu a funcţionat iniţial grădiniţa, dar a fost „dobândită” de către director după ce a înghesuit copiii din două grupe într-o singură sală.

În fapt, „garajul” pe care şi l-a dorit directorul este o locuinţă în adevăratul sens al cuvântului – care a fost ridicată însă fără a avea autorizaţiile de construcţie necesare. În anul 2006, mai exact în 13 decembrie, Şandru Miron mai depune o cerere la Consiliul local, prin care solicită apartamentarea acestui „garaj” precum şi a locuinţei de serviciu – lucru ce-i este aprobat. Pe 31 iulie 2007 directorul Şandru revine cu cererea de cumpărare în şedinţa de Consiliu local, dar aceasta este respinsă, sub influenţa prezenţei mai multor cetăţeni din Gurba care au venit la şedinţă şi au protestat ferm.  „Situaţia este una incredibilă. Directorul Şandru Miron vrea să ia o parte a şcolii din Gurba, în proprietate. Acest lucru este în afara Legii Învăţământului, lege care spune că trebuie să existe acordul ministerului, iar bunurile din domeniul public sunt inalienabile. Lumea din localitate este revoltată faţă de intenţiile domnului director Şandru. Eu sunt de loc din Gurba şi oamenii îmi tot spun să fac tot posibilul pentru ca şcoala pe care ei au construit-o să nu fie vândută” – declară Ionel Cârja, viceprimarul comunei Şicula.

Localnicii sunt indignaţi şi total nedumeriţi de gestul incalificabil al actualului director, pe care nu-l credeau în stare de aşa ceva. „Nu îl înţeleg pe director. Are casă cu grădină şi tot ce-i trebuie în Gurba, dar nu locuieşte în ea. Nu îmi explic de ce mai are nevoie de o parte a şcolii” – spune Nicoară Voştinar, localnic din Gurba.

Cazul a ajuns la urechile inspectorului şcolar general, Marius Gondor, dar sub forma unor anonime primite la Inspectorat, nu a unor solicitări clare. „Nu am cunoştinţe prea multe despre acest caz, la Inspectorat au ajuns doar nişte sesizări anonime vizavi de situaţia pe care o descrieţi. Un lucru este cert, anume acela că nu se poate schimba destinaţia unei clădiri a şcolii fără avizul ministerului. Consider că este un lucru cel puţin deplasat dacă nu chiar ilegal” – spune Marius Gondor, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

De cealaltă parte, directorul Şandru Miron se apără, spunând că totul este moral, dar ne roagă să nu publicăm vreo literă despre acest subiect: „mai bine nu scrieţi despre asta prin ziare. E un subiect sensibil. Ce?! Dacă alţii au cumpărat tot ce se putea cumpăra în ţara asta, eu de ce să nu cer? Am muncit la această şcoală 37 de ani. Am făcut în locuinţa de serviciu investiţii de 350 de milioane (n.r. - lei vechi). Dacă s-a vândut fosta Primărie din Gurba, am şi eu dreptul să cumpăr această locuinţă”.

Interesant este că după ce Consiliul Local Şicula i-a respins cererea, directorul Şandru Miron s-a adresat instanţei, mai exact Judecătoriei Ineu, care a dat câştig de cauză directorului. Autorităţile locale, prin vocea viceprimarului Ionel Cârja spun că   s-a făcut recurs la această decizie, pe care o consideră aberantă, cu atât mai mult cu cât terenul pe care funcţionează şcoala este înregistrat în Cartea Funciară pe Primăria Şicula şi are ca destinaţie - şcoală.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Răzvan Creţu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro