Scene de luptă ?n poligonul de la Tauţ
12.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Batalionul Mixt Româno – Ungar de Menţinere a Păcii a efectuat, ieri, la Poligonul Dud din comuna Tauţ, un exerciţiu militar de comandament cu trupe în teren, „Wise Foresight Rou 2008”. La exerciţiu au participat 140 de militari, dintre care 70 români şi 70 unguri. Obiectivele exerciţiului au constat atât în antrenarea personalului în planificarea şi executarea acestor misiuni, cât şi în perfecţionarea comenzii batalionului în procedurile de control şi comandă, întărirea relaţiilor interpersonale şi îmbunătăţirea procedurilor de comunicaţii.
Astfel, ieri, începând de la ora 12:00, poligonul de la Tauţ a fost gazda oficialităţilor locale şi cadrelor militare venite să vizioneze sau să supervizeze exerciţiul. Scenariul a fost relativ simplu, iar totul a fost în aşa fel organizat încât simularea să se apropie de realitate. Un sat din Orient, numit Natah, este apărat cu înverşunare de oamenii ce îl populează. Aramicii (localnici care au aceleaşi obiceiuri şi religie ca şi musulmanii) fac tot posibilul pentru a-şi proteja familiile şi de a procura strictul necesar, cum ar fi apa sau medicamentele. Dar mai ales se feresc de convoaiele militare, considerând că acestea sunt inamicul numărul 1.
Începe scena de război
Exerciţiul a debutat cu patrularea plutoanelor, în drumul cărora explodează o maşină civilă. În faţa tuturor invitaţilor începe să se deruleze o scenă ruptă din război. Fumul dens acoperă zona, iar soldaţii coboară din tab-uri şi inspectează perimetrul, fără a se depărta de drumul principal. În acelaşi timp, sătenii din Natah ies din case revoltaţi de zgomotul produs şi de faptul că sunt soldaţi prin apropiere pentru a le cere apă sau mâncare. Militarii nu părăsesc drumul principal, acesta fiind oarecum mai sigur. Prin radio, este anunţată echipa specială, ce apare la faţa locului în scurt timp. Dotaţi cu detectoare de metale, soldaţii cercetează zona în profunzime după care anunţă comandantul Companiei că se retrag din zonă restabilind convoiul şi păstrând siguranţa. Primul convoi se retrage, pentru a face loc tancurilor şi tab-urilor ce controlează amănunţit zona de conflict. Convoiul îşi face intrarea prin puternice sunete de mitralieră şi fum. Începe lupta dintre forţele armate şi insurgenţi. În scurt timp, satul este înconjurat de forţe militare, astfel teroriştii nemaiavând ocazia de a se regrupa. Poliţia militară începe controlul fiecărei case, misiune îngreunată de protestele sătenilor ce parcă şi-au ieşit din minţi. Cei care au fost găsiţi cu arme asupra lor au fost arestaţi.
„Am ales ca scenariu pentru acest exerciţiu o ţară din Orient, pentru că soldaţii noştri au mai participat la misiuni atât în Afganistan cât şi în Irak. În urma experienţei acumulate, atât Batalionul român cât şi cel maghiar au demonstrat că sunt pregătiţi să desfăşoare misiuni reale în zonele de conflict”, a declarat Alexandru Rus, generalul de Brigadă.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Roxana Rusu ⋅