Stire

Sute de copii ajung ?n spital cu boli venerice

13.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Fenomen îngrijorător printre elevii arădeni. Sute de copii, care şi-au început viaţa sexuală de la o vârstă fragedă, ajung la spital, cu boli cu transmitere sexuală. Cazurile sesizate vin la doar câteva zile, după ce doi minori, unul de 15, iar celălalt de doar 13 ani, de la o şcoală din Nădlac, s-au filmat în timp ce întreţineau relaţii sexuale.

Fenomenul a atins, se pare, cote alarmante. Medicii sunt şocaţi, pentru că, spun ei, în ultima vreme, tot mai mulţi copii, în special fete, ajung la spital cu boli venerice, însărcinate sau chiar infectate cu HIV.

„Patologia chirurgicală s-a schimbat în ultimul timp, ne întâlnim cu boli specifice începerii vieţii sexuale, însă mult prea devreme. Avem internate fetiţe de 14-15 ani care nasc, altele cu probleme specifice vieţii sexuale, inflamaţii în sfera genitală datorate unor activităţi sexuale, plus alte boli care apar pe un organism care nu e matur din punct de vedere sexual”, a declarat dr. Zeno Moldovan, şef secţie pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad.

Pe lângă bolile cu transmitere sexuală, care din fericire pot fi tratate la timp, anual, sute de copile rămân însărcinate. Numai de la începutul anului 2008, la Spitalul Matern s-au prezentat  peste 250 de tinere minore... gravide.

„Există la noi internate mai multe paciente minore, care se internează însărcinate sau chiar cu boli cu transmitere sexuală. Exemplificând, acum avem internată o mamă de doar 16 ani, operată cu cezariană, pentru a doua oară chiar”, a declarat medic primar Bujorel Cornea, directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Salvator Vuia” Arad.

Cine o fi responsabil pentru ceea ce se întâmplă astăzi, nu se ştie, însă situaţia este clar alarmantă. În timp ce alţii dau vina pe părinţi, care parcă se simt ruşinaţi să discute cu copiii de la vârste fragede despre sex, considerat  încă subiect „tabu”, aceştia dau vina pe... societate. Televizorul, mass-media sau anturajul sunt principalii factori, în viziunea multora dintre ei, care distrug o minte sănătoasă formată acasă. Problema este că nici la şcoală, copiii nu sunt educaţi din acest punct de vedere, decât abia mult prea târziu, când majoritatea dintre ei au aflat deja despre sarcină, avort, pilule contraceptive, chiar din propriile  experienţe.

Profesorii se apără şi ei, susţinând că nu pot să vorbească întotdeauna despre sexualitate, mai ales la clasele mici, unde nici părinţii cu siguranţă nu ar fi de acord.

În timp ce vina este pasată de la o parte la alta, fiecare disculpându-se într-un mod sau altul, rezultatul este revoltător, abia după ce pe lume sunt aduşi copii... de către alţi copii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Anca Barbură ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro