Stire

2.000 de brazi şi molizi pentru sărbătorile de iarnă

13.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Direcţia Silvică Arad pune la dispoziţia arădenilor aproximativ 2.000 de brazi şi molizi, care vor fi vânduţi în pieţele publice în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Astfel, preţurile la conifere nu vor diferi cu mult faţă de cele de anul trecut, valoarea fiecărui brad sau molid calculându-se în funcţie de aspectul şi mărimea coniferelor. Estimativ, preţurile de pe piaţă vor fi cuprinse între 50 şi chiar 200 lei.

„Anul acesta, din pădurile publice pe care le avem în subordine şi care fac parte din proprietatea de stat, vom pune în vânzare aproximativ 2.000 de conifere. Bineînţeles, mare parte a culturilor de răşinoase sunt în subordinea proprietarilor privaţi, Direcţia Silvică fiind nevoită să retrocedeze anumite spaţii forestiere din judeţ”, a declarat Gelu Zdrenghea, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Arad.

Pe de altă parte, ocoalele silvice private „Codrii Iancului” din comuna Hălmagiu, „Codrii Zărandului” din Târnova, „Lungu Bălănescu” din Buteni şi cel din Sebiş vor pune la dispoziţia localnicilor numeroşi copaci, fără a se exagera sau produce defrişări. Mai mult, se pare că pădurile îşi vor reveni la normal, pentru că indiferent în ce patrimoniu se află, se adoptă tot mai mult politica conform căreia după un copac tăiat se plantează altul, respectându-se soiul arborelui şi al pământului dar şi altitudinea la care este poziţionat.

Din punct de vedere al controalelor, pieţele vor fi verificate temeinic în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, comercianţii de conifere fără atestat urmând a fi aspru sancţionaţi. Aceste controale vor fi desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Arad, în parteneriat cu Poliţia şi Garda de Mediu, dar şi cu mici intervenţii ale Direcţiei Silvice (numai la solicitări), această instituţie ocupându-se cu controale mai mult pe spaţiul forestier din judeţ ce figurează în proprietatea statului.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Roxana Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro