Stire

Milioane de euro pentru tramvaie noi

13.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Arădenii s-ar putea plimba, începând de anul viitor,  cu tramvaie făcute în municipiu, iar Primăria Arad ar putea renunţa, tot de atunci, să aducă tramvaie second-hand din Austria. Reprezentanţii Astra Vagoane Călători ar putea produce, pe viitor, tramvaie şi le-ar putea recondiţiona pe cele vechi. Primarul Aradului, Gheorghe Falcă a afirmat în cadrul întâlnirilor cetăţeneşti pe care le are în cartierele Aradului faptul că a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii societăţii Astra Vagoane Călători şi că aceştia  par dispuşi să înceapă recondiţionarea tramvaielor existente, modernizarea lor, ba chiar producerea unor mijloace de transport de acest gen în fabrica din Arad. Reprezentanţii companiei Astra Vagoane Călători speră că prin  producţia garniturilor de tramvaie să aibă o creştere a afacerilor cu până la 30%.  Tramvaiele pe care  doresc să le producă din 2009 Astra Vagoane Călători vor avea atât două, cât şi trei vagoane şi vor fi destinate în principal pieţei din România, dar nu se exclude nici varianta exportului. „Dorim ca după ce se finalizează lucrările BERD să începem să punem în circulaţie tramvaie noi, deoarece şi liinile modernizate cer acest lucru. Dorim ca anul viitor să achiziţionăm măcar două tramvaie, iar în următorii 2-3 ani, Aradul să dispună de zece astfel de mijloace de transport. Nu o să ne permitem mai multe că sunt foarte scumpe”, afirmă Radu Torsin, director CTP Arad. 

 

Mai ieftine cu 40%

În ceea ce priveşte preţul de producţie, un tramvai fabricat la Arad va fi mai ieftin cu până la 40% decât preţul tramvaielor fabricate de celelalte companii din domeniu. În momentul de faţă un tramvai costă aproximativ 2,8 milioane euro, iar compania arădeană precizează că preţul unitar al unui tramvai  nu va  depăşi 1,6 milioane euro. 

Până se finalizează şi tronsonul UTA – Podgoria, conducerea CTP nu va pune în circulaţie nici tramvaiele primite din Austria.  Mai mult de atât, după primirea  întregului lot (zece vagoane) conducerea Companiei de Transport Public Arad va trimite la casat alte 22 de vagoane vechi. În momentul de faţă Compania de Transport Public Arad deţine în parcul de tramvaie 202 unităţi în stare bună de funcţionare dintre care peste 100 de tramvaie de tip TG, 77 de tramvaie Tatra, 12 tramvaie Timiş.

 

Compania în pierdere

Momentan CTP merge în pierdere, deoarece foarte multe tramvaie sunt scoase din circulaţie din cauza lucrărilor BERD.

Proiectul reconfigurează traficul de pe cea mai solicitată şi poluată arteră a oraşului şi promovează folosirea celui mai nepoluant mijloc de transport urban – tramvaiul, având în vedere că peste 80% din populaţia Aradului circulă cu acest mijloc de transport. „Modernizarea infrastructurii folosind   cele mai performante soluţii tehnice în materie de cale de rulare, va permite înlocuirea actualelor vagoane din parcul Companiei de Transport Public cu tramvaie moderne, care vor asigura un înalt grad de confort şi siguranţă călătorilor. Prin  creşterea calităţii serviciilor transportului public se  va stimula folosirea tramvaiului de cât mai mulţi arădeni ca alternativă comodă, eficientă şi nepoluantă la deplasările cotidiene cu maşina. La finalul lucrărilor nu doar cei care circulă cu maşina şi tramvaiul vor fi mulţumiţi ci şi bicicliştii, deoarece proiectul cuprinde şi amenajarea de piste speciale pentru biciclete pe tot traseul Calea Aurel Vlaicu- Piaţa Romană”, afirmă Corina Drăghici, purtător de cuvânt Primăria Arad. Proiectul de modernizare a sistemului de transport public a început în 17 mai 2005. Costul total fiind de 25,2 milioane euro. Dintre aceştia, 20 de milioane euro sunt din împrumut BERD. Lucrăriile propriu-zise au demarat în luna septembrie 2007.

 

Oradea are zece tramvaie noi

Cele mai scumpe tramvaie au fost achiziţionate de municipalitatea din Oradea. Ei au cumpărat 10 tramvaie noi Siemens, în valoare totală de 27 de milioane de euro. Pentru achiziţionarea acestora Primaria Oradea a contractat un credit în valoare de 26,35 milioane de euro. Amintim totodată că achiziţionarea acestora a generat şi un mare scandal în oraşul vecin nouă.  

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Claudia Untaru ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro