Stire

Greva profesorilor s-a am?nat

15.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Mult mediatizata grevă generală a profesorilor a fost amânată până la instalarea noului guvern. Organizată iniţial pe data de 18 noiembrie, conducerile federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ, în urma consultării sindicatelor afiliate, au ajuns la concluzia că protestul trebuie amânat.

Printre motivele expuse de liderii Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean se numără faptul că preşedinele României şi partidele parlamentare, cu excepţia celor aflate la guvernare, şi-au asumat angajamentul ferm că, imediat după alegeri, Legea de majorare a salariilor cu 50% se va aplica de la data de 1 octombrie 2008. De asemenea, ei consideră că există riscul major ca grevei generale din învăţământ să i se dea o conotaţie politică, având în vedere faptul că partidele politice sunt în plină campanie electorală.

La nivelul Colegiului Naţional al Liderilor  Bucureşti au fost doar şase abţineri cu privire la amânarea grevei, printre care şi preşedintele S.D.Î. Arad, prof. Dănuţ Ieneşescu, ceilalţi lideri judeţeni votând pentru amânarea grevei. „Având în vedere că suntem afiliaţi la F.S.L.I. am fost nevoiţi să ne supunem deciziei majorităţii, în mod democratic. Vrem însă să atenţionăm noul guvern care va fi ales, că în situaţia în care, imediat după instalarea sa, nu va fi aplicată legea cu începere de la 1 octombrie 2008, se va declanşa greva generală“, ne declară Dănuţ Ieneşescu.

Prof. Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean, ne declară: „Decizia de amânare a grevei reprezintă o măsură înţeleaptă. Ea protejează salariatul din învăţământ, căruia risca să i se imputeze că ar fi adus prejudicii economiei ţării. Indiferent care va fi ales noul guvern, acesta trebuie să aibă înţelepciunea necesară de a aplica legea“. Un alt motiv pentru care profesorii au ales să amâne greva îl constituie proximitatea sărbătorilor de iarnă, iar neplata zilelor în care au loc protestele i-ar fi putut lăsa pe profesori fără bani.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro