Stire

Evacuat din propria casă ?n prag de iarnă

15.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Un bătrân din Aradul Nou a fost scos afară din propria casă, în care locuia de aproape 30 de ani. Ioan Lucian, în vârstă de 84 de ani, cât şi vecinii lui susţin că acestuia i s-a luat locuinţa prin metode nu tocmai legale. Mai precis, aceştia declară că Mircea Botofan, cel care se presupune că l-ar fi înşelat pe bătrân, a falsificat documente ca să poată intra în posesia casei. Astfel că octogenarul a rămas, acum, în prag de iarnă, în stradă...

„Am ajuns să mă scoată un escroc din casa mea...”

Totul a început în urmă cu trei ani, în 2005, când un clujean, care locuia cu chirie la Arad, Mircea Botofan, a venit la bătrân acasă propunându-i să aibă grijă de el, însă, în cele din urmă, l-a înşelat şi, cu acte falsificate, a reuşit    să-l scoată din casă. „Venea la mine în casă şi îmi aducea mâncare. Spunea că e omul lui Dumnezeu. Eu am crezut că are intenţii bune. A zis ca mă va îngriji şi când colo şi-a bătut joc de mine. Nu ştiu cum exact a ajuns în posesia contractului meu de casă, cred că l-a luat de pe masă. Eu eram în curte la stupi şi el a intrat la mine în casă. Cred că  atunci mi-a luat actele. Eu am intrat atunci şi mi-am căutat buletinul şi nu     l-am găsit. Şi l-am întrebat pe el unde mi-s actele. Şi el a spus că-s acolo. Dar nu erau. Şi mie mi-a fost ruşine să mă duc la poliţie şi să spun că mi-a furat actele”, ne-a declarat bătrânul, care a fost lăsat în stradă, în prag de iarnă.  

Ioan Lucian ne-a mai povestit că, după ce i-au fost furate actele, Mircea Botofan a încercat prin toate metodele să îl scoată din casă: „Au venit şi de la Primărie la mine acasă, ca să mă trimită la azil, că spuneau că Botofan Mircea mi-a dat 350 de milioane pentru casă, dar el nu mi-a dat nici un leu. După ce mi-a furat actele nu a mai venit pe la mine. M-a ameninţat a spus că mă duce la Ceala şi mă lasă acolo, apoi a spus că mă bagă într-un container şi mă duce în faţă la Primărie”, ne-a spus bătrânul.

„Mi-a spus mie că vrea să ia casa bătrânului...”

Chira Mihai susţine că, înainte să se întâmple această nenorocire, Botofan a fost la el acasă şi i-a spus că vrea să scape de bătrân: „M-am cunoscut cu el (Mircea Botofan n.n.) că a venit la băiatul meu să îi împrumute o remorcă.  Stătea aici, în vecini, la omul care i-a fost martor la proces în gazdă, pe Adam Muller Guttenbrun, că el e din Cluj. I-am spus că îi dau remorca. Noul proprietar mi-a spus că ar vrea să intre în posesia locuinţei bătrânului şi ar vrea să falsifice actele: «Aş putea cumva să fac o semnătură, că moşul şi aşa semnează numai cu trei linii. Sau poate să îl buşesc cu maşina şi să îl arunc într-un şanţ. Am mai multe variante, dar nu ştiu cum să fac...» Aşa mi-a spus. El urmărea să scape de bătrân. Bineînţeles că semnătura falsă mă gândesc că el a fă-cut-o, dacă s-a lăudat că poate să facă un fals”, ne-a declarat Chira Mihai.

„M-a pus să declar că am văzut când i-a dat bătrânul banii”

După ce a conştientizat gravitatea situaţiei şi starea în care se află bătrânul, unul dintre martorii care au declarat în favoarea lui Mircea Botofan, ajutându-l să ajungă proprietarul casei, pe nume Dan Cumpătă, ne-a spus că a depus mărturie mincinoasă şi îşi regretă fapta. „Moşul avea act de casă făcut de mână, că aşa a făcut când şi-a cumpărat casa. A dat 35 de mii de lei pe casă. Şi neavând copii, urmaşi, Botofan a spus că îl ia în întreţinere. Şi o mers la el cu o hârtie, dar aia era actul de vânzare-cumpărare. Şi moşu n-o ştiut. O semnat crezând că e contract de întreţinere. Înainte de asta, Botofan o venit la mine acasă şi o zis: «Vreau să cumpăr casa moşului şi vreau hotărâre judecătorească, dar îmi trebuie contract de mână de vânzare cumpărare, precum că eu am cumpărat de la moşul. Nu vii tu martor la mine?» Eu i-am spus că mă duc martor la el, dar să nu îşi bată joc de moş să îl scoată afară din casă. El a zis că nu. Pe omenia lui, m-am duc eu acolo martor, precum că a dat 10 mii de euro, dar el nu i-a dat nimic la moş. M-am dus ca martor să îl ajut pe el şi el acum îl dă afară pe moş. Eu l-am întrebat acum: «Cum ne-a fost înţelegerea?» Şi el mi-a răspuns: «Păi ce, dacă moşul mai trăieşte încă 10 ani eu să stau prin chirii?» Dacă va fi, în instanţă ceva eu mă duc să spun adevărul. Eu am declarat şi la poliţie că nu a luat bătrânul nici un ban. M-am dus pe cuvântul lui că el nu-şi bate joc de moş şi nu-l dă afară. Înainte să facă toate astea, falsurile, i-a luat la moş toate actele. La el era buletinul. Am văzut eu buletinul la Botofan. La el era certificatul de naştere, tot. Şi actul prin care moşul a cumpărat casa de la Puşcaş, fostul proprietar. Puşcaş şi acum trăieşte. Stă la Subcetate, cel de la care a cumpărat casa moşul în 80 şi ceva. La poliţie la dosar sunt toate actele”, ne-a spus Dan Cumpătă.

„În România, hotărârile judecătoreşti, bune sau rele, trebuie executate”

Cu toate că bătrânul şi vecinii susţin că nu este legal ceea ce a făcut noul proprietar, Mircea Botofan susţine că el a cumpărat casa de la bătrân: „De doi ani sunt proprietar. De atunci am cumpărat casa de la bătrân, am plătit impozite, curent... Am act de proprietate, pe care l-am obţinut printr-o sentinţă irevocabilă şi definitivă. În 2005, 10 noiembrie am cumpărat. El nu recunoaşte că a semnat nimic. Sunt martori care au fost la proces, el nici nu a vrut să vină. Şi m-a dat el în Tribunal.”

Executorul judecătoresc, care s-a ocupat de evacuare, aflat la faţa locului, pe strada Colţişor, ne-a declarat destul de ironic: „A fost evacuat pentru că e lege, e o hotărâre definitivă şi trebuia să iasă. În România, ar trebui, când vezi o hotărâre, bună, rea, să te iei să o respecţi. Să dai banul, să ieşi din casă, să predai copilul. Dacă nu faci asta, executorul judecătoresc clarifică... Ştirea dumneavoastră trebuie să fie că în baza unei hotărâri executorul l-a evacuat pe cutare, prin hotărâre definitivă şi investită. Asta-i ştirea. În rest... Acum e definitivă şi investită, în secunda asta, că se revocă cândva, asta nu-i mai problema mea. E problema instanţei. Se poate readuce la situaţia dinainte.”

 *        *       *

Acum, bătrânul de 84 de ani a ajuns să trăiască din mila vecinilor. Din păcate poveştile de acest gen sunt nenumărate. Octogenarul a ajuns fără casă, după ce, spune el, cei cu care      s-a înteles să îl ia în întreţinere l-au tras pe sfoară. Acesta spune că nu va lăsa lucrurile aşa şi că se va adresa mai departe justiţiei pentru a-şi recupera casa în care a trăit aproape 30 de ani.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro