Stire

Criza financiară a ajuns la Arad

15.11.2008 ⋅ 0 comentarii

* Tot mai mulţi arădeni sunt disponibilizaţi, iar firmele au probleme din ce în ce mai mari

Cu o evoluţie accelerată, criza financiară a reuşit să dea de furcă mai multor întreprinderi arădene profitabile cu cifre de afaceri impresionante. Se întâmplă la nivel mondial, se întâmplă în ţară şi, din păcate, se întâmplă şi în Arad.

Pentru a face faţă mult analizatei şi apropiatei crize finanicare, mai multe companii, cu puncte de lucru în Arad, au fost nevoite să îşi amâne proiectele, să reducă preţurile produselor, să prelungească termenele de plată şi, cel mai grav, să facă reduceri de personal acum în preajma sărbătorilor de iarnă.

 

Vânzări scăzute în nici două luni

Domeniile în care criza economică şi-a pus amprenta drastic sunt construcţiile, agricultura, fabricarea autovehiculelor, sectorul matalurgic, dar şi cel al industriei textile. Din pricina situaţiei economice, unii dintre întreprinzătorii arădeni au fost puşi în situaţia de a-şi modifica strategia de dezvoltare, pentru a reduce riscurile operaţionale şi financiare, canalizându-şi atenţia doar către proiectele finalizate, din care mai pot înregistra profit.

Câteva soluţii de forţă majoră au fost puse în aplicare de administratorii unor societăţi arădene, astfel încât au fost concediaţi deja un număr mare de angajaţi. Criza economică a afectat şi companii ce se situau în frunte, în clasamentul celor mai profitabile societăţi arădene, într-un top realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Arad pe anul 2007. „Criza financiară a afectat deja vânzările, chiar dacă până la momentul crizei întreprinderea noastră înregistra o cifră de afaceri ridicată. Vânzările au scăzut cu 30% din octombrie, continuând cu luna în curs, lună în care se păstrează din păcate acelaşi trend. Din pricina vânzărilor scăzute am fost nevoiţi să prelungim termenele de plată, iar lanţul de vânzare-cumpărare pe care îl menţinem cu prestigioşi importatori a trebuit restrâns, deci am redus comenzile. Din păcate, având în vedere că situaţia naţională şi mondială ne afectează, vom reduce din efectivul de personal de 60 de angajaţi, începând cu luna ianuarie a anului viitor“, a declarat Cosmin Codrin, directorul societăţii arădene Auto Group C.M.B.

Chiar şi ICIM, una dintre cele mai renumite societăţi de construcţii arădene, traversează o perioadă dificilă. Cei care au contractat lucrări cu societatea nu îşi mai pot onora plăţile, iar din această cauză, din păcate, au de suferit angajaţii. Astfel, peste 140 de angajaţi ai societăţii au primit preavize şi vor fi disponibilizaţi. „Criza economică afectează fiecare întreprindere,  deci şi ICIM-ul este afectat. În ultima perioadă încasăm foarte greu şi este nevoie de reducerea personalului, pentru a face faţă acestei situaţii“, a declarat Ioan Faur, patron ICIM.

O altă societate cu un efectiv mare de angajaţi, Takata, întâmpină dificultăţi mari. Reprezentanţii instituţiei nu au vrut să stea de vorbă cu noi, din motive greu de înţeles, însă neoficial am aflat că angajaţilor li     s-a interzis să mai lucreze peste program, pentru a nu acumula ore suplimentare care să le fie plătite conform legii. De asemenea, conform surselor noastre, se pare că nu se mai permit turele din zilele de sâmbătă şi duminică, extrem de vânate de angajaţi, acestea fiind plătite bine.

Chiar dacă, conducerile mai multor societăţi arădene despre a căror situaţie ne-am interesat nu au vrut să ne răspundă la întrebări, din motive lesne de înţeles, situaţia pare a fi aceeaşi peste tot. Disponibilizări, reducerea orelor de muncă, sporuri sau bonuri tăiate din remuneraţia lunară, deci criză în toată regula.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro