Stire

Zeci de milioane ?n neutralizarea deşeurilor

17.11.2008 ⋅ 0 comentarii

În perioada 28 februarie 2007 – 20 octombrie 2008, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi în valoare de aproximativ 28 milioane lei pentru activităţile de neutralizare ale deşeurilor de origine animală. Din această sumă, 17 milioane lei (aproximativ 4,6 milioane euro) reprezintă plăţile efectuate pe anul 2008.

Sumele folosite nu au fost autorizate decât dacă solicitantul a dovedit cu documente respectarea întregului proces de neutralizare, atât de la colectare până la incinerare, decontarea cheltuielilor nefiind acceptate în cazul documentelor care au fost doar dovada colectării.

APIA a mai aprobat şi solicitat fonduri pentru toate activităţile de neutralizare care au îndeplinit criteriile de eligibilitate, sumele autorizate la plată fiind doar cele pentru activităţile desfăşurate prin intermediul centrelor de colectare/procesare ale concesionarului care deţine autorizaţii sanitar – veterniare şi de mediu. Activitatea de neutralizare a deşeurilor de origine animală include colectarea, transportul, depozitarea, manipularea, sortarea, procesarea şi incinerarea/ coincinerarea, fiind supuse inspecţiilor şi controalelor sani- tar – veterinare, în scopul prevenirii şi răspândirii de boli la animale şi oameni.

În cazul nerespectării acestor criterii, agenţia nu a autorizat la plată suma de 2.641.729 lei, pentru lipsa autorizaţiei de mediu, suspendarea autorizaţiei sanitar – veterinare, documentaţii incomplete cu litigii în desfăşurare, lipsa dovezii incinerării făinii proteice, cantităţi de deşeuri care nu se găsesc în registrele de neutralizare, neprezentarea documentelor care atestă trasabilitatea deşeurilor şi cantităţile care nu provin din abatoare ci din magazine de desfacere şi care nu sunt subvenţionate.

De asemenea, APIA a mai autorizat, în cursul acestui an, fonduri de aproximativ 7,3 milioane lei, din care 3.603.544 sunt în curs de decontare iar pentru a doua parte din sumă nu s-a obţinut încă avizul financiar din partea controlului financiar preventiv delegat.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Roxana Rusu ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro