Stire

O profesoară discriminată a ajuns ?n greva foamei

18.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Situaţie disperată la Şcoala Generală „Ioan Slavici“ din Şiria. O profesoară a hotărât să intre în greva foamei din cauză că primeşte un salariu mai mic cu 200 de lei decât colegii săi, numai pe motivul că aparţine unui alt sindicat. Ea acuză conducerea şcolii şi a primăriei de discriminare, hărţuire şi abuz. Profesoara, Carmen Meleag, susţine de asemenea că i s-a pus în vedere de mai multe ori să treacă la celălalt sindicat pentru a primi un salariu mai mare. În acest sens, cadrul didactic consideră că s-a încălcat Constituţia României, Codul Muncii şi contractul colectiv de muncă şi a fost supusă unei sancţionări nejustificate şi unui tratament umilitor.   

Carmen Meleag face parte din Sindicatul Liber din Învăţământul Arădean, drept pentru care are un salariu mai mic decât ceilalţi colegi ai săi, care fac parte din Sindicatul Democratic din Învăţământ şi care au câştigat un proces privind recalcularea salariului de bază. „Nu ştiu care este motivul pentru care sindicatul nostru nu a beneficiat de sentinţa prin care membrii celuilalt sindicat au primit majorări salariale şi sume retroactive. Tocmai din acest motiv consider că se încalcă Constituţia României, Codul Muncii şi contractul colectiv de muncă. Este clar că avem de a face cu o discriminare sindicală, pentru că se  interzic discriminările pe motiv de apartenenţă la vreo organizaţie sindicală. De sentinţă ar trebui să beneficieze toţi profesorii. Mă simt nu numai discriminată, dar şi umilită şi forţată să trec la celălalt sindicat pentru a-mi putea primi drepturile. Sunt un salariat al şcolii care ar trebui să beneficieze de aceleaşi drepturi. Faptul că primesc un salariu mai mic decât al colegilor mei, eu consider că este sancţionare. Pentru ce? Pentru că nu fac parte din sindicatul care trebuie? “, se întreabă Carmen Meleag.

Profesoara se află într-o sală de lângă biblioteca şcolii, unde există un pat primit din partea primăriei, şi este decisă să meargă până la capăt cu greva foamei, pe care a început-o ieri dimineaţă, de la ora 09.00. Alina Heteş, directoarea şcolii, era lângă profesoara aflată în greva foamei: „Am susţinut-o pe profesoară de la început, atât eu cât şi întreg personalul unităţii noastre şcolare. S-a ajuns în această situaţie deoarece nu este normal ca profesorii să fie toată ziua prin tribunale pentru a-şi câştiga drepturile. Profesoara s-a plâns conducerii, iar noi am încercat să facem actele necesare pentru a o ajuta. Le-am trimis apoi primăriei, care este ordonatorul de credite, şi inspectoratului şcolar. Ni s-a răspuns că nu se poate face nimic“. Liderul SLI, prof. Maria Buruc, ne-a declarat: „Este o situaţie unică în judeţul nostru ca un cadru didactic să ajungă să facă greva foamei. Am încercat prin toate mijloacele să o opresc pe colega mea să recurgă la această situaţie limită, dar nu am reuşit. L-am anunţat pe Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, la care sunt afiliate peste 190.000 de cadre didactice din întreaga ţară, şi mi-a spus că este o situaţie unică la nivel naţional“.

De cealaltă parte, primarul Valentin Bot ne-a declarat că nu este vinovat de diferenţele salariale dintre profesori: „Primăria este ordonatorul de credite, iar noi nu suntem altceva decât instituţia care pune în aplicare deciziile judecătoreşti. Măririle salariale se referă doar la membrii SDI. Ar trebui ca profesoara să se adreseze mai degrabă instanţelor judecătoreşti. Este pentru prima dată când trebuie să mă confrunt cu un astfel de caz, când cineva face greva foamei“. Nicolae Pellegrini, inspector adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, ne spune: „Inspectoratul nu prea are ce să facă în această situaţie. Am fost personal să o vizitez pe profesoară, am încercat să o consiliem dar mai mult nu avem ce face“.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro