Stire

Rata şomajului creşte de la o zi la alta

18.11.2008 ⋅ 0 comentarii

* La Arad se fac disponibilizări în masă

Rata şomajului a crescut o dată cu evoluţia crizei economice astfel încât, până la finele lunii octombrie, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Arad are în evidenţă 5786 de şomeri, iar numărul acestora creşte de la zi la zi. Cu o rată a şomajului de 2,73 pentru luna octombrie, Aradul cunoaşte ce nu a cunoscut de o perioadă de câţiva ani, o creştere vădită a numărului de şomeri. Chiar dacă au fost organizate burse destinate facilitării ocupării locurilor de muncă, situaţia nu pare a se redresa, mai mult decât atât, tot mai multe companii arădene se pregătesc să disponibilizeze angajaţi, încercând să îşi menţină la „linia de plutire“ afacerile.

Doar în lunile septembrie şi octombrie au fost disponibilizaţi un număr de 255 de angajaţi, fapt ce nu face decât să sublineze evoluţia sigură a crizei. „Societatea SC Foricon SA Deva, cu punct de lucru în Arad, a disponibilizat în această lună 31 de angajaţi,  SC Coste Shoes SRL, 67 de angajaţi,  iar SC Replay SRL, din Ineu, 80 de angajaţi. O altă societate, de această dată cu capital italian,  SC Raymond Producţie SRL,  specializată  în producerea de încălţăminte pentru export, a recurs la concedierea a 60 de angajaţi în această lună“, a declarat Mihaela Jude, inspector asistent AJOFM Arad.

Un număr impresionant de disponibilizări, anunţate pentru această lună, a fost înregistrat de AJOFM Arad în cazul societăţii SC Bianca International SRL, companie ce se va dispensa de serviciile a nici mai mult nici mai puţin de 200 de angajaţi. Situaţia persoanelor care vor rămâne fără loc de muncă în preajma sărbătorilor este îngrijorătoare, atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

În mediul urban figurează ca şomeri în momentul de faţă 2.577 de persoane, iar în mediul rural, 3.209, aspect ce relevă scăderea profitului unor companii din rural, ce reuşeau să asigure locuri de muncă pentru multe persoane. Domeniile în care au fost înregistrate cele mai multe disponibilizări la nivel de judeţ sunt sectorul industriei producătoare de automobile, producere de textile ori încălţăminte şi sectorul construcţiilor. De asemenea, poate fi observată o tendinţă a şomerilor peste 45 de ani, având în vedere că unele companii au ales să îşi concedieze angajaţii peste 40 de ani, pentru a-şi acoperi golurile din producţie. În luna octombrie, în judeţul Arad s-au făcut doar 774 de angajări, un număr redus, ce deocamdată nu poate stabiliza evoluţia şomajului.

Pentru a veni în sprijinul şomerilor, AJOFM Arad pune la dispoziţie un număr de 309 de locuri disponibile pentru tot judeţul Arad, dintre care 196 sunt pentru municipiu, 20 pentru Sebiş, 74 pentru Chişineu-Criş, 14 pentru Ineu, trei pentru Lipova şi două pentru Pâncota. Din acest cuantum de locuri disponibile, cele mai multe sunt din sectorul comerţului, al confecţiilor şi al mecanicii.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Sandra Stoler ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro