Stire

Un criminal de temut: fumatul

20.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Naţională fără Tutun. Cu această ocazie, Autoritatea de Sănătate Publică Arad împreună cu Centrul de Renunţare la Fumat Arad, continuă derularea programului Stop Fumat declanşat în august 2007 de către Ministerul Sănătăţii.

Programul a fost iniţiat ca un proiect pilot desfăşurat în 11 oraşe, cuprinzând 16 medici, pentru ca din 1 iulie 2008 să se extindă în toată ţara. Actual, în cadrul programului se oferă consultaţii şi tratament gratuit de către un număr de 60 de medici şi 14 psihologi. Fumatul provoacă mai multe decese decât consumul ilegal de droguri, accidentele de circulatie, sinuciderile, tulburările mintale şi SIDA. Fiecare tonă de tutun ucide 650 de oameni, iar numărul de ţigări fumate anual ajunge la 6.000 de miliarde. Din cauza lor, mor, tot anual, câte trei milioane de oameni, dintre care 500.000 sunt femei, iar la fiecare zece secunde, un om moare din cauza afecţiunilor agravate de fumat. La începutul anilor ’90, în lume erau 1,1 miliarde de fumători, dintre care 800 milioane în ţările în curs de dezvoltare, România ocupând un loc fruntaş la numărul de fumători.

Abandonând fumatul, scade riscul instalării unor boli grave, cu potenţial letal, la vârsta medie, ceea ce conduce la prelungirea vieţii şi la creşterea calităţii vieţii. 64% dintre cei sub 16 ani fumează, înregistrându-se o creştere de 11% faţă de un studiu realizat în anul 2000, simultan cu scăderea vârstei de debut a fumatului. 32% dintre elevi au fumat prima ţigară înainte de 14 ani. În România, mor anual de cancer peste 40.000 de persoane. Numărul pacienţilor cu cancer aflaţi în evidenţă era în anul 2003 de 320.000 de bolnavi, faţă de 290.000 în 2001. Aceasta înseamnă o creştere de 10, 35% în doi ani de zile. 2.000 de miliarde au fost alocaţi anul acesta de către Ministerul Sănătăţii pentru tratarea bolnavilor de cancer, costul mediu al tratamentului pe an pentru un pacient fiind de 2.500 de lei. „Fumatul este un factor favorizant şi pentru tuberculoză, la care Aradul se află printre locurile fruntaşe din ţară. Fumul de ţigară nu poate să producă organismului decât rău. Singura armă împotriva ţigării o reprezintă voinţa şi conştiinţa celui în cauză“, afirmă dr. Gheorghe Nini, şeful secţiei de pneumologie din cadrul Spitalului TBC Arad.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Adrian Cotuna ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/