Stire

Filarmonica de Stat Arad - Concert simfonic de excepţie

20.11.2008 ⋅ 0 comentarii

Concertul de astăzi de la Filarmonica de Stat Arad aduce în prim plan partitura care a fost desemnată de Yehudi Menuhin  drept „cea mai mare realizare de notaţie grafică” din întreaga literatură muzicală – „Sonata a III-a”  de George Enescu prelucrată în caracter popular românesc de către maestrul Valentin Doni.     

Ideea orchestrării „Sonatei a III-a” pentru vioară şi pian în caracter popular românesc s-a făcut la propunerea violonistei Patricia Kopacinskaia, solista concertului simfonic din această seară. Iată ce declară dirijorul Valentin Doni în legătură cu această   iniţiativă: „Beneficiind de bogăţia  mijloacelor de expresie pe care ne-o oferă multitudinea instrumentelor muzicale care fac parte din orchestra simfonică modernă, am încercat să contribui la accentuarea culorilor sonore, relie-farea imaginilor muzicale, simţirea spiritului românesc atât de viu, prezente în această genială partitură de George Enescu”. Lucrarea, a cărei popularitate este considerată egală cu aceea a rapsodiilor, este acompaniată în această seară de – „Concertul pentru vioară şi orchestră în re major opus 35” a lui Piotr Ilici Ceaikovski.

De o notorietate egală cu concertele scrise de Felix Mendelssohn Bartholdy şi Johannes Brahms, „Concertul pentru vioară şi  orchestră” de Piotr Ilici Ceaikovski este primul de acest fel scris de un compozitor rus şi care s-a impus în repertoriul  simfonic universal.  Patricia Kopacinskaia, solista concertului din această seară, s-a născut în Republica Moldova din părinţi muzicieni şi a studiat compoziţia şi vioara la Viena şi Berna. În 2000 a câştigat concursul internaţional Szeryng în Mexic, iar în 2002 prestigiosul Premiu Internaţional Credit Suisse Group al Tinerilor Artişti.

La pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Arad va sta în această seară maestrul Valentin Doni. Pentru merite artistice deosebite, Valentin Doni a primit din partea preşedintelui Republicii Moldova titlul de „Maestru în  artă”. Câţiva ani mai târziu Guvernul francez i-a conferit titlul de „Cavaler al ordinului în Arte şi Litere”.

Pe scenele din România, Valentin Doni  a apărut la pupitrul orchestrelor  din Bucureşti,  Iaşi,  Botoşani, Constanţa, Ploieşti şi Sibiu  iar  în prezent deţine poziţia de dirijor permanent al Filarmonicii Mihail Jora din Bacău.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: (C.L.) ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
fashiondays.ro