?Stop Fumat?, un program cu rezultate
21.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Ieri, a fost „Ziua Fără Tutun”, urmând ca pe 20 noiembrie 2009 să fie decretată „Ziua Naţională Fără Tutun”. În susţinerea acestei idei, un grup de copii a făcut un manifest împotriva fumatului, folosindu-se de recuzita construită de ei: mesaje împotriva fumatului, semne de carte şi pancarte. La această manifestaţie au luat parte şi medicii coordonatori ai programului „Stop Fumat”, care au explicat riscurile fumatului şi statisticele înregistrate de programul „Stop Fumat”.
Din punct de vedere statistic, în ultimele două luni, în cadrul programului „Stop Fumat” s-au înscris 2.076 persoane, dintre care 1.891 au fost asistaţi medical individual. De asemenea, după trei luni (cât prevede tratamentul anti – fumat din partea Ministerului Sănătăţii), 33,3% au devenit nefumători.
Programul împotriva fumatului a presupus şi o campanie începută în luna septembrie, privind o acţiune de informare a opiniei publice, prin panouri stradale şi pliante. De asemenea, de la două luni de la debut s-a înfiinţat şi o linie telefonică „Stop Fumat”, ce a înregistrat în luna septembrie 1.265 de apeluri, iar în octombrie 1.051. Prin urmare, iniţiativa telefonului pentru doritori a fost un real succes.
În cadrul acestui program s-au implicat trei medici. Astfel, pneumatologul Dana Olaru susţine că „îmi dau seama zilnic de dezastrul pe care fumatul îl poate produce. Acest program, care a absorbit un număr mare de pacienţi, duce la concluzia că ar fi bine să se înfiinţeze un centru antifumat cu un medic de specialitate şi un psiholog. Până acum am avut înscrişi 97 de pacienţi, din care au abandonat 30”. Tratamentul administrat fiecărui pacient în parte începe cu evaluarea şi consilierea acestuia, pentru a se stabili gradul de dependenţă faţă de tutun. Apoi se începe tratamentul medicamentos sau folosirea plasturilor. Până acum s-a dispus de medicamente împotriva fumatului în valoare de 600 de milioane.
În cadrul aceluiaşi program, doctoriţa Matei a tratat, pentru început, 79 de pacienţi, dintre care doar 13 au ajuns la finalul programului, iar şase au reuşit să devină abstinenţi.
Prezenţi au fost şi câţiva din pacienţii care au reuşit să se lase de fumat, după ce consumau 2 – 3 pachete pe zi. Toate cazurile lor sunt interesante, cu precădere cel al lui Nicolae Baldovici, fumător de peste 66 de ani. A început să simtă gustul ţigării la vârsta de 10 ani şi s-a autodeterminat să se lase de acest viciu după ce se simţea tot mai obosit şi cu ameţeli dimineaţa, numai atunci când îşi aprindea ţigara. „Am aflat de acest program din reviste şi ziare şi am decis să urmez şi eu tratamentul. Vreau să spun că a fost foarte uşor. După două săptămâni m-am lăsat atât de fumat cât şi de medicamente”, ne-a spus Nicolae Baldovici. În cazul acestuia se află mulţi alţi pacienţi, pentru care terapia împotriva fumatului a fost de un real succes.
Urmează implementarea altor proiecte, printre care cel mai ambiţios pare a fi „Adolescenţii renunţă la fumat”. Cu acesta se urmăreşte încurajarea tinerilor să renunţe la viciu, să nu se reapuce de fumat şi aducerea la cunoştinţă toate riscurile la care se expun ei şi cei din preajma lor. Proiectul va cuprinde şase sesiuni interactive a câte o oră pe săptămână, după orele de curs.
Un asemenea curs a fost tes- tat în rândul tinerilor de clasa a IX-a, elevi la Grupul Industrial „Transport Căi Ferate” şi Colegiul Naţional „Elena Ghiba Birta”. Participanţii au fost toţi voluntari, în număr de 50. Cursul a fost absolvit doar de 36, acesta urmând a fi adresat şi în localităţile Ineu şi Chişineu-Criş.
Lupta cu tutunul este una groaznică, dar nu imposibilă!
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Roxana Rusu ⋅