Sacrificarea porcilor se face doar după norme stricte
28.11.2008 ⋅ 0 comentarii
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor aduce o serie de măsuri şi recomandări, destinate atât societăţilor care se ocupă cu sacrificarea şi comercializarea cărnii de porc cât şi proprietarilor care se pregătesc de tăierea porcului. Astfel, pentru a evita infestarea cu Trichinella spiralis, cetăţenii sunt obligaţi să efectueze examenul trichineloscopic.
Proprietarii trebuie să anunţe medicii veterinari când hotărăsc să sacrifice porcul şi au obligaţia de a preda acestora marca metalică de recunoaştere. Comercializarea cărnii este interzisă proprietarilor. Porcii vor putea fi comercializaţi numai din gospodăria vânzătorului în gospodăria cumpărătorului, iar mişcarea animalului se va face numai pe baza unei fişe speciale şi a adeverinţei de proprietate a consiliului local. Inspectorii din cadrul DSVSA vor verifica în această perioadă modul de respectare al normelor privind bunăstarea animalelor în timpul sacrificării, dar şi modul de comercializare a cărnii. Comercializarea cărnii prin alte mijloace decât cele permise va fi pedepsită prin aplicarea de amenzi contravenţionale. Examinarea cărnii în scopul depistării infestării cu trichineloză se va face în circumscripţiile Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor din municipiu şi judeţ, pe tot parcursul lunii, între orele 08-18 şi duminica până la 12. Aici pot fi făcute sesizări de nerespectare a normelor sanitar-veterinare. „Principala sursă de infestare cu Trichinella spiralis o constituie şobolanii, motiv pentru care este necesară o deparazitare periodică a gospodăriilor. În scopul efectuării unui examen trichineloscopic corespunzător probele vor fi alcătuite din circa 150 de grame din musculatura striată a animalului“, declară Viorel Agud, directorul executiv al DSVSA Arad.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Sandra Stoler ⋅