Filarmonica de Stat Arad - Concert vocal simfonic
04.12.2008 ⋅ 0 comentarii
În această seară, de la orele 19, Filarmonica de Stat Arad prezintă un „Concert vocal simfonic” al cărui solişti sunt violonistul Gabriel Popa, violoncelista Alexandra Guţu şi pianistul Sorin Dogariu. La pupitrul Orchestrei Simfonice va sta Dorin Frandeş, iar Corul Academic va fi condus de Robert Daniel Rădoiaş. Concertul de astăzi se înscrie în seria de evenimente menite să aniverseze cei 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei şi pe fondatorii acesteia - Nicolae Boboc şi Nicolae Brânzeu. „Concertul vocal simfonic” va debuta cu două colinde din „Triptic hunedorean” pentru cor şi orchestră din creaţia lui Nicolae Boboc.
„Fecioriţă de-ocheşiţă” şi „Fiica ce-i mi-ţi dare” reprezintă ultimele două segmente ale „Tripticului hunedorean” de Nicolae Boboc, conceput între anii 1987-1979, ca o suită de poeme corale. Inspirată din materialul unor colinde din „zestrea poporului locurilor mele…” după cum mărturiseşte însuşi compozitorul, într-un interviu acordat revistei Orizont din 15 martie 1979, lucrarea va fi aşezată în tipare vocal, simfonice în cursul anului următor.
Nicolae Boboc a apelat la instrumentele care erau strict necesare pentru a colora discursul muzical, în tonurile cerute de textul colindelor. Caracterul ritualic, ancorat în sărbătorile solstiţiului de iarnă, precum şi fermecătoarea originalitate a colindelor sunt puse în valoare prin grija pentru autenticitatea melodică şi ritmică. Aşa cum concluzionează şi reputatul compozitor Alexandru Paşcanu, „Tripticul hunedorean” este o pagină încântătoare de spiritualitate românească, scrisă la modul contemporan.
Cea de-a doua parte a concertului este dedicată compoziţiei lui Ludwig van Beethoven. În această seară, din creaţia compozitorului ce s-a situat pe unul dintre primele locuri în preferinţele publicului arădean, va fi prezentat „Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră în do major opus 56” şi „Simfonia a II-a în re major opus 36”. Rezultat al anilor 1803-1804, tripla partitură concertantă de Ludwig van Beethoven a fost audiată în premieră la Viena, trei ani mai târziu. Imbinare perfectă dintre principiul cameral - expus cu generozitate în producţiile vieneze ale momentului, acela al opoziţiei soli – tutti din concertele grossi ale secolului precedent şi planurile de construcţie ale clasicului concert cu solist, - extinse în cazul de faţă la mai mulţi parteneri - triplul beethovenian este o partitură unică în repertoriul concertistic mondial.
Prima audiţie a „Simfoniei a II-a” de Beethoven a avut loc în 1803 la Theater an der Wien, alături de cel de al treilea concert pentru pian şi oratoriul „Christos pe Muntele Măslinilor”. Simfonia a fost scrisă în 1802, anul de criză în viaţa compozitorului, acela al testamentului de la Heiligenstadt şi al unei acute agravări a surzeniei.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: C.L. ⋅