SERVICIUL DE AMBULANŢ?. Solicit?rile au crescut cu 23% ?ntr-un singur an
11.12.2008 ⋅ 0 comentarii
Fãrã a putea identifica motivele, Serviciul de Ambulanţã din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Arad se confruntã cu o creştere de 23% a solicitãrilor venite din partea bolnavilor, faţã de aceeaşi perioadã a anului trecut. Raportul se referã la primele 11 luni ale anului. Cele mai multe solicitãri sunt de ordinul afecţiunilor digestive, biliare, colici sau abdominale, în numãr de 5.754 de cazuri. Urmeazã urgenţele produse de spasmofilii, stãrile febrile, accidentele auto, accidentele vasculare şi infarct. Numãrul lor total se ridicã la 8.007 cazuri. Intervalul cel mai solicitant l-a reprezentat perioada iunie – septembrie, în care s-au înregistrat cel mai ridicat numãr de cereri. Nu existã însã o explicaţie medicalã care sã elucideze de ce aceastã perioadã a fost cea mai solicitantã. Ca interval orar, urgenţele de grad 0, cele care pun viaţa în pericol, s-au înregistrat între 10.00-12.00 şi 19.00-20.00. Urgenţele de gradul II, afecţiunile care nu pun viaţa în pericol (crize de rinichi, luxaţii, entorse, stãri febrile etc), s-au petrecut cel mai mult între orele 17.00-23.00.
Pregãtiţi pentru sãrbãtori
Managerul Serviciului de Ambulanţã, dr. Roberto Schill, ne-a declarat cã a suplimentat numãrul ambulanţelor în perioada sãrbãtorilor de iarnã. „Pentru perioada 20 decembrie - 6 ianuarie am suplimentat numãrul de echipaje. Astfel, de la patru echipaje de urgenţã pe turã, în perioada menţionatã vor funcţiona cinci. Mai funcţioneazã de asemenea douã ambulanţe de consult de urgenţã la domiciliu. Acesta se prezintã pentru cazuri care necesitã medic dar care nu pun viaţa pacientului în pericol“, ne declarã dr. Roberto Schill.
45 de ambulanţe în tot judeţul
La nivelul judeţului, Aradul are 45 de ambulanţe. „Nici una nu este însã mai veche de cinci ani de zile. În municipiu suntem dotaţi cu douã ambulanţe de tip C, de ultima generaţie. Are toatã aparatura necesarã acordãrii oricãrei situaţii de urgenţã. Mai avem şase ambulanţe de urgenţã de tip B, fiind dotate cu aparaturã pentru resuscitarea cardio- respiratorie şi ventilaţie artificialã. De asemenea, deţinem douã ambulanţe de consult la domiciliu şi încã şase ambulanţe de transport nemedical“, declarã managerul. În cursul acestui an, s-a mai realizat înfiinţarea substaţiei de la Pecica, iar la substaţiile de la Sebiş şi Ineu s-au format câte douã echipaje de urgenţã. În cursul acestei luni se organizeazã un concurs pentru asistenţi care sã cuprindã zonele Şiria, Pâncota, Târnova, Ghioroc şi Horia. Se sperã ca de la 1 ianuarie 2009 sã mai înfiinţeze şi substaţia de la Şiria.
Crizã acutã de personal
În cadrul Serviciului activeazã 254 de medici asistenţi, dintre care 70 pe raza municipiului Arad. Criza de personal este însã extrem de gravã, acest numãr de cadre fiind insuficient la numãrul mare de solicitãri primite. Din 36 de medici câţi ar trebui sã aibã Serviciul, doar 16 existã. În ceea ce priveşte numãrul asistenţilor, situaţia este şi mai gravã: din 161 de posturi, doar 80 sunt ocupate. „Numai luna trecutã am avut organizat un concurs pentru 17 asistenţi. S-au prezentat doar patru. Foarte multã lume se fereşte sã lucreze într-un serviciu de ambulanţã. Solicitarea psihicã şi fizicã, lucrul în ture, responsabilitatea foarte mare pe care o ai, îndepãrteazã lumea. De cele mai multe ori trebuie sã iei decizii foarte rapide şi foarte precise de care depinde viaţa unui om“, încheie dr. Roberto Schill.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Adrian Cotuna ⋅