Stire

Trei zile de pichetări ?n vămile arădene ?mpotriva importului de lapte

18.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Fermierii români spun că vor ajunge să protesteze cu furci şi topoare! Din cauza importurilor de lapte din Ungaria şi Polonia, fermierul român este pe care de disparţie. Acest lucru este susţinut de peste 150 de membri ai Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, care au protestat ieri în trei puncte de frontieră din zona de vest a ţării: Nădlac, Borş şi Petea. Iniţial, fermierii aveau în plan să se prezinte la pichet şi în punctul de trecere al frontierei Vărşand, însă, spun ei, au fost împiedicaţi de autorităţi, care nu le-au dat aprobare pentru a desfăşura miting-ul în zona solicitată.

 

 

  „Noi am crescut cu lapte românesc, copiii noşti consuma otrava din vest”, „Cu preţurile actuale nu putem asigura laptele necesar copiilor”, „Mafie şi nepăsare, vaca românească moare!”... Acestea au fost doar câteva dintre lozincile de pe pancartele pe care le ţineu în mâini protestatarii, unele dintre acestea având fiind imprimate cu imagini ale bovinelor moarte. Ei spun că Guvernul nu îi ajută cu aproape nimic şi că în alte ţări subvenţiile sunt mult mai mari decât în România, iar TVA-ul este mai mic. De aceea au de gând să negocieze cu noul Guvern, după luna ianuarie, când aceştia vor fi deja instalaţi în Parlament. Dacă nu se va schimba nimic, fermierii spun că vor ajunge la proteste cu furci şi topoare ca în anii 1900.

„Autorităţile ne-au trădat!...”

În fruntea protestatarilor s-a aflat preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România, Costel Caraş. Acesta este de părere că laptele importat este adus ilegal în România, nerespectându-se nici legea cotei, nici trasabilitatea laptelui: „Pichetăm împotriva importului de lapte din Ungaria şi Polonia. Acest lapte se aduce total ilegal în România, pentru că nu se respectă nici legea cotei, nu se respectă nici trasabilitatea laptelui. Cu alte cuvinte, îl aducem în România, dar nu ştim de unde îl aducem. Astfel că nu ne putem da seama dacă este sau nu cu probleme. Şi românii nu mai fac nici un control la trecerea laptelui în România la punctele de frontieră. Aceste importuri duc la dispariţia fermierului român. Se aduc peste 400 de tone de lapte pe zi în România din Ungaria şi Polonia şi atunci e clar că fermierul român poate să tragă obloanele”, ne-a declarat preşedintele Sindicatului.

Costel Caraş ne-a mai mărturisit că acest protest este doar începutul. Dacă nu se va rezolva nimic, membrii sindicatului vor picheta intrările la fabricile marilor societăţi de produse lactate. „Asta e începutul mişcării, pentru că Ministerul Agiculturii şi Agenţia Naţională Sanitar Veterniară n-a luat nici o atitudine la situaţia asta. Se face o cercetare la minister, dar nu avem nici o bază că se va ajunge la un rezultat. Noi trebuie să începem să ne apărăm singuri, pentru că statul român nu e capabil s-o facă la ora asta. Ei sunt foarte capabili să ne interzică se ne adunăm, să ne impună un număr mic de oameni la proteste. Nu avem voie să ne exprimăm prea tare nemulţumirea, vezi Doamne să nu ne facem de râs faţă de alţii din lumea largă, dar oricum suntem de râs la ora asta. Suntem o ţară cu 10 milioane de hectare de pământ. Aveam şapte milioane de capete taurine la Revoluţie, acum mai avem aproximativ două milioane de capete. Suntem pe cale de dispariţie cu zootehnia şi din această cauză ne aflăm aici. Eu sper că vom rezlova ceva. În primul rând vom trezi autorităţile. Ele trebuie să ia nişte măsuri. Dacă nu le vor lua, noi vom accentua protestele. Vom începe să pichetăm intrările la fabrici, n-o să mai lăsăm să intre cisternele în curte. Vedem, vom înainta în proteste până când probabil că vom fi la limita legii. Avem planuri foarte serioase în iarna asta, pentru că ceea ce se întâmplă e strigător la cer.

 

Multinaţionalele s-au dezvoltat pe spinarea ţăranilor români şi au devenit megafirme în România. Acum ţăranii români nu mai sunt buni, aducem lapte de la alţii, din alte părţi. Noi trebuie să murim. Ce o să facă statul român cu două milioane de oameni care vor rămâne fără animale ? Cu cei îi vor ţine ? Guvernanţii nu mai au bani ca să mai plătească pensiile, darămite pe oamenii ăştia. Vom lăsa ca în luna ianuarie, Guvernul să îşi intre în atribuţii, fiecare să-şi preia pâinica şi după aceea vom încerca să discutăm problemele. Dacă nu se va putea face nimic, noi vom trece la planul B. Avem planul A, ceea ce se întâmplă cum, un plan mai subţire, planul B va fi un plan mai complex, iar planul C va fi probabil ceva de genul anul 1907, cu furci şi topoare... Ceva va fi, că nu ştim ce să mai facem. Am băgat tot ce am, mi-am chinuit familia 15 ani de zile ca să vină acum şmecherii ăştia de mari investitori şi să ne omoare în ţara noastră. N-au reuşit s-o facă turcii, n-au reuşit s-o facă alţii. Deocamdată statul român nu îşi face datoria faţă de cetăţean. Asta este o trădare naţională din partea autorităţilor”, a ne-a spus Costel Caraş.

„România este piaţa de desfacere a străinilor”

Printre zecile de oameni care pichetau la Nădlac s-a aflat şi Gheorghe Pătraşcu – vicepreşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine din România. El a spus că România a ajuns o ţară de desfacere pentru străini. „Vizavi de dezastrul agriculturii şi în special. România a ajuns o piaţă de desfacere a ţărilor străine. Este aşa numai din vina celor care trebuiau să facă ceva pentru această ţară. Alte ţări au de patru ori mai mari subvenţiile decât noi şi în condiţiile acestea sigur că nu putem concura cu acestea. Ca să putem să fim competitivi trebuie să avem şi noi aceleaşi subvenţii. În afară de asta, încercăm pe cât se poate pe protejarea produselor autohtone. Nu putem să ne opunem să nu vină ei cu produse la noi în ţară, dar cu o singură condiţie: să fie produse de calitate. În zootehnie există peste 800 de mii de crescători de vaci care au poate câte 4-5 membri ai familiei. Sunt aproape trei milioane de oameni care ar rămâne pe drumuri. Nu mai spun că toţi au făcut nişte investiţii fantastice. Fermele mari şi cele mijlocii au făcut investiţii de sute de mii de euro. O parte din fonduri sunt din programe SAPARD, iar jumătate sunt banii statului. Nimeni nu se gândeşte că aceşti bani se duc. Asta-i motivul pentru care noi am venit să facem acest protest. Oricum e un protest liniştit. Vom lua măsuri mai drastice, dar eu zic că în faţa nesimţirii şi în faţa indolenţei şi incompetenţei, protestele câteodată sunt inutile”, a spus vicepreşedintele Sindicatului.

Protestatarii au rămas în cele trei vămi din Vest-ul Ţării până la orele 16,00. Astăzi, sindicaliştii vor lua din nou cu asalt punctele de trecere ale frontierelor, protestele continuând chiar şi mâine. În fiecare zi aceştia vor sta în vămi între orele 9,00 şi 16,00.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia_Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/