Stire

?Vom pune accent pe combaterea infracţionalităţii"

20.12.2008 ⋅ 0 comentarii

* declară Marius Neculcea - noul prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad Rezultatele concursului pentru funcţiile de conducere vacante la Parchetele de pe lângă Curţi de Apel, Tribunale şi Judecătorii, organizate în cadrul Institutului Naţional al Magistraturii, au fost validate ieri de către plenul Consiliului Superior al Magistraturii.


Pentru funcţiile de prim procuror şi prim procuror adjunct la Arad au existat patru candidaţi. Concursul s-a desfăşurat pe o perioadă de trei luni, din data de 24 septembrie şi până în 16 decembrie, posturile fiind ocupate, în cele din urmă, de Marius Neculcea (prim procuror) şi Dan Aurelian Ursu (prim procuror adjunct), cei doi obţinând calificativele 9,07, respectiv 8,82. Tot în judeţul Arad au mai trecut concursul cu brio şi Luminiţa Nastasiu (prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Lipova) şi Florin Rusu (prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Ineu). 

Prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Marius Neculcea, are 43 de ani, a absolvit Facultatea de Drept la Cluj, promoţia 1992, an din care a şi început să activeze ca şi procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Ulterior, în anul 1995, a fost promovat pe funcţia de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad. Peste trei ani, în 1998, Marius Neculcea a început să lucreze ca şi procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara. În 8 august 2004, s-a întors la Arad, fiind numit prim procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, funcţie pe care a ocupat-o până ieri, când a fost validat pentru postul de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. Noul prim procuror este şi doctor în „Drept”, din anul 1998, şi este lector la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad.

 

Transparenţă totală în luarea deciziilor şi în comunicare

Marius Neculcea şi-a făcut deja planuri pentru o mai bună funcţionare a instituţiei pe care o conduce. „Ar fi mai multe lucruri de schimbat. În primul rând mă bucur că şi colegul meu, Dan Ursu, a reuşit să ia acest concurs. Este aceeaşi generaţie, are experienţă în conducere şi cred că astfel îmi voi putea alcătui o echipă cu care să lucrez foarte bine. Mai urmează să fie numiţi, în viitor, şi şefii de secţii. În principal, o să insist pe o îmbunătăţire a conlucrării Poliţie-Parchet. Nu vreau să spun că până acum nu ar fi fost în regulă şi nu am fi avut rezultate bune, dar cred că, în această activitate comună a Poliţiei şi a Parchetului trebuie puse baze noi de cooperare, evident în baza legii. Acesta este un prim aspect pe care doresc să-l impun sau, mai bine spus, să-l schimb în activitatea noastră comună. O problemă asupra căreia voi insista va fi prevenirea şi combaterea infracţionalităţii, prevenirea şi combaterea infracţională de violenţă la nivelul municipiului şi judeţului Arad. Cred că din acest punct de vedere se impune o anumită fermitate, atât în activitatea noastră, cât şi în cea a Poliţiei şi voi insista asupra acestui aspect. Urmează ca împreună cu Dan Ursu să alcătuim planurile de acţiune. Noi le avem deja, avem obiective în activitatea noastră, pe care le-am formulat chiar în proiectul managerial pe care l-am susţinut cu ocazia examenului. Aceste obiective le vom le vom efectua în formă scrisă şi le vom aduce la cunoştinţa procurorilor şi a presei, în aşa fel încât să existe o transparenţă totală în activitatea Parchetului; o transparenţă în luarea deciziilor, dar şi o transparenţă în comunicare, care zic eu, că, în mare parte, a existat şi până acum. Mai vreau să spun că activitatea Poliţiei şi a Parchetului este o activitate comună, care se desfăşoară, evident, în baza legii şi a dispoziţiilor procedural penale. Ea va trebui să se îmbine în aşa fel încât să ducă la combaterea infracţionalităţii. În acest lucru constă, de fapt, activitatea Parchetului.”

 

„Vom pune accent pe creşterea performanţei individuale”

Despre obiectivele instituţiei ne-a vorbit şi prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Dan Aurelian Ursu: „Noi am mai desfăşurat o activitate comună împreună şi până acum, domnul prim procuror fiind delegat, începând cu data de 8 august, pe această funcţie. Sper că, în continuare, vom desfăşura aceeaşi activitate benefică pentru interesul instituţiei şi, ceea ce este foarte important, să îmbunătăţim activitatea în toate sectoarele. În primul rând în activitatea de judiciar, implicit cea de urmărire penală şi creşterea performaneţelor procurorilor. Obiectivele cu caracter strategic se vor materializa în nişte obiective tehnice, punctuale, pentru fiecare domeniu în parte. Ele au fost, de altfel, reflectate în fiecare proiect al nostru şi probabil vor fi supuse atenţiei Colegiului şi Adunării Generale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, pentru a deveni plan de acţiune şi se vor concretiza în programele de activitate semestriale, anuale etc. De schimbat nu sunt prea multe, însă vom pune accentul pe creşterea performanţei individuale, în aşa fel încât Parchetul să funcţioneze armonios şi să crească eficienţa activităţii noastre.”

Înainte de a recurge la schimbări în cadrul instituţiei, Marius Neculcea ne-a declarat că va trebui să efectueze o evaluare a activităţii. „Este prematur să vorbesc acum despre schimbări. Va trebui să fac o evaluare a activităţii şi, ulterior, împreună cu echipa pe care o voi constitui, unul dintre membri fiind deja prim procurorul adjunct, urmează să stabilim, evident şi cu avizarea colegiului de conducere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, ce măsuri vom lua sau dacă e necesar să luăm măsuri în acest sens”, a mai afirmat Neculcea.

 

Făptaşii infracţiunilor grave vor fi cercetaţi în stare de arest

Prim procurorul Marius Neculcea ne-a mai dezvăluit că, de asemenea, una dintre principalele activităţi vizează reducerea infracţionalităţii, prin măsuri mai aspre pentru infractori, bineînţeles, în baza legii. Mai precis, în cazurile de infracţiuni grave se va proceda la cercetarea infractorilor în stare de arest şi nu în stare de libertate. „Au existat situaţii la nivelul Parchetului Arad de infracţiuni de violenţă, în care au existat reţineri în luarea unor măsuri preventive. Nu se poate ca cetăţeanul să nu aibă siguranţă atunci când circulă în municipiu noaptea sau o persoană care a spart zece autoturime, într-o singură noapte, să circule în stare de libertate, să nu fie luate asupra acestei persoane măsuri preventive. Un caz concret este cel al unui magazin de genul supermarket care a fost pur şi simplu devastat chiar în prezenţa mea şi nu s-a luat nici o măsură imediată, nici de către poliţie şi nici de către noi. Acea persoană a fost trimisă în judecată. Prin implicarea mea şi a colegului meu Dan Ursu, care eram delegaţi în funcţie, dar nu eram încă promovaţi prin concurs, am reuşit să ducem acea persoană la arestare şi ulterior să fie trimisă în judecată. Astfel de fapte, ca şi cea despre care v-am spus, consider că nu sunt compatibile cu statutul de oraş european al Aradului. În cursul anului trecut au existat mai multe situaţii de trimitere în judecată a unor persoane care au săvârşit acţiuni de trafic de influenţă sau luare de mită, evident la nivelul la care ne permite legea, din punctul de vedere a competenţei materiale a Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad. În continuare vom da atenţie acestor gen de cauze”, ne-a spus noul prim procuror.

 

Aradul – codaş la infracţiuni

Marius Neculce a lăudat activitatea care a fost desfăşurată şi până acum la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, spunând că Aradul s-a situat, în ultimii trei ani, pe primele locuri între Parchetele din subordinea Curţii de Apel Timişoara. „Spun, fără teama de a greşi, că, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, Parchetul de pe Lângă Tribunalul Arad a avut, în ultimii trei ani, printre cele mai bune rezultate sau unele dintre cele mai bune rezultate, reflectate în materialele de bilanţ, pe care le-am comunicat şi presei. La majoritatea indicatorilor, Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad a avut o activitate pozitivă.”

Cât despre locul Aradului într-un top al infracţiunilor, noul prim procuror spune că la acest capitol Aradul este codaş, bineînţeles, în sens pozitiv. „Aradul, din acest punct de vedere, stă bine. Din datele statistice ale anilor precedenţi, Aradul se află într-o poziţie bună. În raport cu alte judeţe, starea infracţionalităţii este mai redusă, deşi Aradul este un oraş de frontieră cu infracţiuni specifice. De exemplu, la Arad există infracţiunile de frontieră, care nu se întâlnesc în alte judeţe care nu au puncte de trecere ale frontierei. Cu toate acestea Aradul are o situaţie bună din punct de vedere al infracţionalităţii. De precizat mai este şi faptul că rata infracţionalităţii nu a crescut în acest an, poate cu cinci sau 10 la sută, dar irelevant. Acest lucru se datorează şi colaborării bune dintre Parchet şi Inspectoratul Judeţean al Poliţiei şi Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră, cu care am avut o colaborare foarte bună în aceste patru luni de când am fost delegat în calitate de prim procuror.”

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia_Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/