Stire

Cina Porcului a adunat sute de arădeni ?n Piaţa Avram Iancu

24.12.2008 ⋅ 0 comentarii

Vin fiert, ţuică cu piper şi multe bucate gătite din carne de porc... Acestea au fost doar câteva dintre deliciile „Cinei porcului”, eveniment organizat de către Consiliul Judeţean Arad şi Centrul Cultural Judeţean. Sute de arădeni s-au adunat ieri în Piaţa Avram Iancu, unde doi porci, cu o greutate de 150, respectiv 160 de kilograme, au fost înjunghiaţi de măcelari autorizaţi.

Mulţimea de oameni a venit să vadă operaţiunea şi să se înfrupte din bucatele gătite mai apoi.
Organizatorii evenimentului, aflat la cea de-a doua ediţie şi înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi mărci încă de anul trecut, au dorit ca, prin această acţiune, să încurajeze păstrarea tradiţiilor româneşti, dar şi să facă cunoscute normele europene privind tăierea porcului. Astfel că, înainte de înjungiere, cei doi porci au fost asomaţi, după care au fost pârjoliţi cu paie şi tranşaţi.
Zoltan Lovasz, prezentatorul evenimentului, a explicat: „Am tăiat doi porci conform normelor Uniunii Europene. Astfel, înainte de a fi înjunghiaţi, au fost asomaţi cu un curent de 24 de volţi. Pentru arădeni pregătim jumări, gulyas cu varză, cârnaţi prăjiţi, iar pentru a ne încălzi servim ţuică fiartă cu piper, scorţişoară şi cuişoare, dar şi vin fiert“.
Toate produsele care au fost servite participanţilor la „Cina Porcului“ au fost supuse examenelor sanitar-veterinare, efectuate de specialiştii Direcţiei Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Evenimentul din Piaţa Avram Iancu a ţinut până seara, când mai multe ansambluri folclorice, dar şi interpreţi de muzică populară din judeţul Arad, au încins atmosfera.

Sursa: Glasul Aradului

Autor: Nadia_Bodran ⋅

Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați Glasul Aradului
melthdesign.ro/