Drame pe şosele, ?n 2008
31.12.2008 ⋅ 0 comentarii
Neatenţia, neacordarea de prioritate şi viteza excesivă au făcut ca anul acesta, peste 70 de persoane să îşi piardă viaţa în accidente rutiere, iar alte aproape 200 să fie grav rănite, fiind şi acestea la un pas de moarte. O statistică sumbră întocmită de conducerea Serviciului Poliţiei Rutiere Arad arată că pe parcursul întregului an s-au petrecut 227 de accidente grave, mai mult cu şase accidente faţă de anul 2007. Cu toate acestea, numărul celor care şi-au pierdut viaţa a scăzut cu zece faţă de anul trecut, însă numărul persoanelor rănite grav a crescut cu 21 faţă de 2007. La nivel de ţară, Aradul este pe locul patru în ceea ce priveşte numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere grave iar în ceea ce priveşte judeţele cu scăderi a numărului accidentelor nu se poate întocmi o statistică bine definită şi asta pentru că aproape toate judeţele înregistrează creşteri în acest sens.
Dramele de pe şoselele judeţului a băgat spaima în mulţi dintre conducătorii auto care au auzit sau chiar s-au nimerit să treacă pe-acolo în momentul producerii accidentului. Oameni care într-o clipă au pierdut tot, râmânând în urmă cu o tulburătoare amintire a unor fiare contorsionate, în spatele cărora, se aflau fără suflare, fiinţele dragi. Aşa se poate descrie în câteva cuvinte drama unei familii din judeţul Timiş. O mamă şi-a pierdut soţul, de 49 de ani, şi copilul, de doar 18 ani, într-un cumplit accident, petrecut la ieşirea din localitatea Vinga. Denumită şi „Şoseaua morţii”, în dimineaţa zilei de 21 august, cinci persoane, cu vârste cuprinse între 16 şi 49 de ani şi-au pierdut viaţa... Şi totul din cauza inconştienţei unui şofer, de 26 de ani, care, lipsit de experienţă, se afla la volanul unui automarfar, a apăsat acceleraţia nebuneşte, şi pentru că era grăbit, a intrat într-o depăşire neregulamentară. Din sens opus veneau cei cinci, aflaţi într-o autoutilitară Dacia. Deşi purtau centurile, patru dintre ei au fost scoşi din maşină morţi. Doar unul a fost găsit în viaţă, mai exact cel de 18 ani, care a decedat la câteva ore, deşi medicii s-au zbătut să îi salveze viaţa.
Cu câteva luni înainte, trei persoane, ajung pur şi simplu strivite în autoturism. Accidentul s-a întâmplat din cauza unui şofer de TIR, tânăr, care a intrat cu viteză într-o curbă periculoasă, fără ca să mai ăpoată stăpâni automarfarul. Maşina a fost strivită în aşa hal, încât nimeni nu şi-a dat seama de marcă sau numere. Pompierii s-au chinuit aproape două ore până au scos dintre fiare cele trei persoane, care erau pur şi simplu „pliate” între bucăţile maşinii.
Acestea au fost doar două dintre sutele de accidente grave petrecute în anul 2008.
Alţi zeci de biciclişti, mopedişti, conducători auto sau simpli pietoni, care au ignorat cu desăvârşire regulile rutiere, au ajuns victime pe şosele.
„Printre principalele cauze ale accidentelor rutiere sunt pietonii. Inconştienţa manifestată de această categorie, în special persoane în vârstă, peste 55 de ani, îi duce în postura de victime sigure. Majoritatea celor care şi-au pierdut viaţa au fost persoane din alte locuri ale ţări, aflate aici sezonier sau în alte ipostaze, se aflau în stare de ebrietate, deplasându-se în partea carosabilă a drumurilor naţionale, pe timp de noapte. Există foarte mulţi pietoni, care traversează neregulamentar strada, în special în municipiu iar neatenţia îi poate costa scump.
O altă problemă o constituie neacordările de prioritate, în ceea ce îi priveşte pe pietoni. În ciuda miilor de permise de conducere ridicate, se pare că această problemă continuă. În anul 2008 au fost reţinute 2693 de permise de conducere, mai mult cu 372 faţă de anul 2007”, a declarat comisar Adrian Lile, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Arad.
DN7, drumul ce leagă Aradul de Deva, a rămas şi în acest an tronsonul cu cele mai mari probleme, şi asta s-a datorat în mare parte, pe lângă abaterile şoferilor, şi din cauza traficului rutier, care a crescut într-un ritm aproape alarmant, deşi poliţiştii din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Arad au desfăşurat mai multe activităţi de constatare şi acţiuni de prevenire şi în această zonă.
La doar trei zile după carnagiul de la Vinga, la Semlac, pe DN7, trei tineri îşi pierd viaţa şi un altul ajunge cu piciorul retezat la spital, după ce, autoturismul cu care se îndreptau spre discotecă, s-a izbit de un pom. Tragedia s-a produs din cauza şoferului, care era în stare de ebrietate şi a pierdut controlul volanului din cauza vitezei nebuneşti cu care circula.
Astfel, lanţul înşiruirii accidentelor şi dramelor prin care au trecut mulţi dintre concitadinii noştri ar putea să continue. O scurtă trecere în revistă a accidentelor rutiere grave petrecute pe parcursul anului care tocmai a trecut, 2008, ar trebui să atragă atenţia tuturor participanţilor la trafic, fie conducători auto, motociclişti, biciclişti, mopedişti sau, mai ales, simpli pietoni. Mărturie au rămas acum, pe marginile drumurilor, sutele de cruci, lumânări şi chiar fotografii ale celor care au plecat dintre noi în urma accidentelor în care au fost implicaţi.
Sursa: Glasul Aradului
Autor: Anca_Barbura ⋅