Stire
Sărbători cenuşii pentru dascălii arădeni
31.12.2008
⋅ 0 comentarii
Sindicatele din învăţământ par a fi din ce în ce mai resemnate în ceea ce priveşte majorarea salariilor cu 50%, aşa cum le făgăduise, în cor, masa politică înainte de alegeri. Scuza iminentei crize financiare şi a lipsei de fonduri pare ai fi domolit pe profesori. Asta în condiţiile în care înainte de alegeri, nici un lider sindical nu concepea nici măcar negocierea procentului de 50%. Răzleţ, se mai aud voci care cer respectarea promisiunilor făcute înaintea alegerilor. Ba chiar se vorbeşte şi de grevă. Vocile sunt însă tot mai sugrumate de lehamite şi resemnare. Virulenţa protestelor lasă loc indignării şi amărăciunii.
„Nemulţumirile sindicale sunt îndreptăţite. Cei mai vehemenţi sunt însă cei de la Spiru Haret. Ştim foarte bine că Legea 221, cea a majorării salariilor profesorilor cu 50%, care a fost atât de dezbătută pe toate canalele media, a fost aprobată şi votată într-un context pur electoral. Cu toate astea, ar trebui să existe o moralitate. Odată ce te-ai angajat şi ţi-ai dat cuvântul, trebuie să ţi-l respecţi. Din păcate, în România vorbim despre două moralităţi: cea politică şi cea reală. Ar trebui să existe doar una. Nu noi am cerut majorarea salariilor cu 50%. Masa politică s-a oferit. Acum trebuie să nu uite de promisiunea făcută“, spune prof. Maria Buruc, liderul Sindicatului Liber din Învăţământul Arădean (SLI). Aceasta consideră că a sosit vremea ca profesorii să aibă parte de întâietate acum: „În anul 2005 am avut o grevă de trei săptămâni. Atunci, noi, profesorii, am dat întâietate unor priorităţi care ţineau de infrastructură şi am promis că vom avea răbdare în ceea ce priveşte salariile. Acele investiţii s-au făcut. În multe locuri s-au risipit sume uriaşe, dar nu mai contează. Infrastructura s-a făcut, în mare parte. Acum a sosit momentul să dăm prioritate resursei umane. A venit momentul să punem pe primul loc salariile profesorilor. Oamenii trebuie să simtă că reprezintă prioritatea sistemului“. Fonduri ar fi suficiente. „Dacă se respectă cei 6% din PIB alocaţi educaţiei şi nu se investeşte aiurea în infrastructură, fonduri ar fi suficiente pentru salariile profesorilor. E trist ce se întâmplă cu clasa politică actuală. Nu au reuşit decât să înnegrească sărbătorile cadrelor didactice prin promisiunile şi răzgândirile lor. Au fost nişte sărbători triste. Este un cenuşiu în sufletele profesorilor. Nu mai au puterea de bucurie“, spune liderul SLI.
Respectarea legii De asemenea, reprezentanţii celorlalte două sindicate arădene nu cer decât respectarea legii. „În data de 17 noiembrie a anului în curs, aveam programată greva generală pe care am amânat-o datorită promisiunilor partidelor politice că se vor ţine de cuvânt. Pe de altă parte, am considerat că fiind înainte de alegerile parlamentare, sorţii de izbândă sunt aproape nuli. La referendumul pe care l-am efectuat la acea vreme, peste 70% din membrii noştri de sindicat au fost de acord cu declanşarea grevei generale. În condiţiile actuale, noi nu cerem decât respectarea legii: majorarea cu 50 % a salariilor profesorilor. Dacă acest lucru nu se va realiza, nu excludem să participăm la o nouă grevă generală. După începerea şcolii, vor urma negocieri, iar în şedinţele noastre vom lua o decizie“, ne informează prof. Dănuţ Ieneşescu, liderul Sindicatului Democratic din Învăţământul Arădean. „Nu ştiu deocamdată nimic despre posibilitatea declanşării unei greve generale. Oricum, va fi foarte greu ca membrii noştri de sindicat să participe la o eventuală grevă generală deoarece la referendumul pe care l-am făcut în luna noiembrie, doar 25% au fost de acord cu greva. Oricum, după începerea anului şcolar va urma să purtăm discuţii la nivel naţional şi vom hotărî atunci ce măsuri vom lua. Mai lăsăm noul guvern să se aşeze bine pe scaun şi abia după aceea începem scandalul“, spune prof. Eugenia Ienăşescu, liderul sindical FEN al judeţului Arad.
Sursa:
Glasul Aradului
Pentru articolul complet și alte comentarii
vizitați
Glasul Aradului